Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.11.2015.
09:09
mondo.rs, Vestionline A

"Dan D" za srpske svetinje na Kosovu

Danas (9. novembar) se u Parizu, na konferenciji UNESCO, glasa o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju UN. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se pred današnje glasanje o članstvu Kosova u Unesko vrše veliki pritisci, i da se pojedine zemlje brinu i da bi mogla da im bude ukinuta ekonomska pomoć ako ne budu glasale "kako treba".

wikimedia.org/Dozetdarko
Manastir Gračanica

- Jedno je sigurno, učinilo smo sve u ovoj borbi - kazao je Dačić za RTS i dodao da bi o članstvu Kosova mogao da odluči mali broj glasova i da je rezultat neizvestan.

Posle preporuke Izvršnog saveta Uneska da se Kosovo primi u članstvo, Srbija je tražila odlaganje rasprave o prijemu, kako bi se to pitanje rešavalo kroz dijalog koji Beograd i Priština vode u Briselu.

- S obzirom na to da sistem glasanja, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećina glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tesna - ističe ambasador Srbije pri Unesko, Darko Tanasković.

-Da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine - naveo je Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju, napominje, potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

- Sve je, dakle, otvoreno - zaključio je Tanasković.

Savetnik predsednika Republike, Ivan Mrkić, izjavio je u petak da će delegacija Srbije predložiti da se ta tačka odloži, jer je to, kako je rekao, najrazumniji stav za čitav region.

Ni Priština ne zna na čemu je

Da je ishod rasprave u Generalnoj konferenciji Uneska sasvim neizvesna potvrđuje i pisanje prištinskog "Telegrafa", koji prenosi da kosovska delegacija smatra da se trenutno ne može predvideti da li će uspeti da obezbedi dve trećine glasova za članstvo u tu specijalizovanu agenciju UN.

"Telegraf", naime, piše da pojedine zemlje članice Uneska, koje su priznale Kosovo, do petak nisu predale akreditive zbog čega neće moći da glasaju. Reč je o šest zemalja - Antigva, Dominikanska Republika, Kirabati, Maršalska Ostrva, Nauru i Niue.

Neizvesne situacije su svesni i u zvaničnoj Prištini, gde eventualno odlaganje odluke o prijemu Prištine smatraju jednakim zabrani ulaska u tu organizaciju.

- Odlaganje odluke o Kosovu je kao i zabrana ulaska Kosova u Unesko. Čemu odlaganje? Nema nikakve svrhe da se odlaže nešto što je već završeno - izjavio je zamenik šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi za beogradsku televiziju B92.

Prema njegovim rečima, Unesko u svom statutu podržava mir u svetu preko saradnje u nauci, kulturi i obrazovanju, zbog čega prištinske vlasti smatraju da bi članstvo Kosova u Unesko bilo bolje za mir na Balkanu nego Kosovo van Unesko.

 Hodža: Pojačano obezbeđenje verskih objekata na Kosovu

Kosovska policija pojačala je obezbeđivanje kulturne baštine i verskih objekata, kako bi sprečila eventualne incidente u očekivanju glasanja o članstvu Kosova u Unesko. Pojačano obezbeđivanje verskih objekata urađeno je kako bi se sprečili eventualni incidenti, izjavio je portparol kosovske policije Daut Hodža, dodajući da se radi o neophodnim merama kako bi se situacija održala mirnom. Hodža je napomenuo da je kosovska policija stalno angažovana na zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, javili su elektronski mediji u Prištini, a preneo RTS.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.11.2015. 11:31
Sada su nasli za potrebno da se oglase i da traza "odlaganje"rasprave,a prvo su odlazili u Brisel i na sve pristajali i zato smatram da su ti potpisi u Briselu najveca greska za koju treba i da odgovaraju.Birani su od Naroda da brane a ne izdaju Srbske interese.Zasto vec jednom ne reci "NE",jer od ovoga zla gore nam se nemoze desiti.
Ponedeljak 09.11.2015. 12:47
Vrše se veliki pritisci-pa ta priča više ne pije vodu.šta je Srbija uradila da do ovog ne dodje-uvlačila se u duupe ovim aždajama,a sad traži tobož neko poštovanje i pravni osnov.Niko se ozbiljno u Srbiji nije bavio ovim problemom,već samo lakrdijaškim pristupom Srbija je istupala kad je kosovski problem u pitanju.Sluge nikad ne mogu biti gospodari.A mi na vlasti upravo imamo sllugerde najniže vrste,I sad i u prošlosti,da se ne zanese neko kako su DOS-ovci ne daj bože avangarda koja je za nešto,sem udaranja u šerše i lonce,sposobna.Gde su naši pametni ljudi,ili je već prekasno i za njih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online