Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 02.11.2015.
04:00
A. Vučićević - Vesti A

Vulinu i Apis adut za izbore

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin najavio je da će posmrtni ostaci pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa biti ekshumirani i vraćeni u Srbiju.

Wikipedia
"Iskopan" zbog glasova: Apis

Apis je na osnovu presude vojnog suda streljan 26. juna 1917. godine u Solunu, zbog optužbi da je planirao državni udar i atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića, ali je u vreme Titove Jugoslavije, 1953. godine rehabilitovan.

Istoričar Čedomir Antić smatra da pitanje povratka posmrtnih ostataka ovog pukovnika u Srbiju zahteva malo dublju debatu od odluke jednog ministra.

- Vulin ideologizuje stvari. Da Brozov režim nije rehabilitovao Apisa, ministar verovatno nikada ne bi tražio njegov povratak u zemlju. Bilo bi dobro da ova vlada zauzme makar toliko ozbiljan stav kakav su imale prethodne vlade. Ni Koštuničina i Tadićeva vlada nisu bile dostojne trenutka, ali su makar nešto radile. Sadašnja vlada je vrlo tanka - kaže Antić.

Zatro Obrenoviće

Dragutin Dimitrijević Apis bio je generalštabni pukovik vojske Kraljevine Srbije. Organizovao je i vodio Majski prevrat 1903. godine kada su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga Obrenović.
Bio je jedan od osnivača tajnog udruženja Ujedinjenje ili smrt koje je bilo poznato pod nazivom "Crna ruka". Postoje nedokazane tvrdnje da je kontrolisao Mladu Bosnu i da je organizovao atentat na Franca Ferdinanda.
Streljan je u Solunskom polju sa artiljerijskim majorom Ljubomirom Vulovićem i Radom Malobabićem.

On smatra da su ovakvi postupci za trenutnu vlast samo izborna kampanja i nasleđe devedesetih godina.

- Ja smatram da svako zaslužuje pravdu, a Apis je bio veliki rodoljub i dete svog vremena. Ali ako govorimo o idealima, svakako nije bio poklonik demokratije. Drugo je pitanje na koji način to gospodin Vulin želi da uradi. To ne treba da bude odluka jednog ministarstva koje već tradicionalno nije u stanju da obavi svoje dužnosti prema građanima - ističe Antić.

On kaže da političari treba da rade svoj posao, ali ne tako što će određene poteze koristiti za glasove na izborima.

- Ovo je još jedna situacija u kojoj se političari mešaju tamo gde ne bi trebalo i rešavaju svoje lične želje ili se dodvoravaju nekome - ističe Antić.

Ponedeljak 02.11.2015. 12:03
Pukovnik je voleo Srbiju i hteo je Veliku i slobodnu Srbiju... Vi što sve znate i imate POLICIJSKE podatke, mogli bi da pojasnite kako to da je uz takvog "izd*ajnika" do kraja bio i jedan Voja Tankosić ? I zašto su celu tu ekipu, zvanično, uporno slali u nemoguće misije kako se ne bi vraćali ? Ko zna - možda postoje POLICIJSKI podaci da je i Voja Tankosić bio - izd*ajnik ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online