Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.10.2015.
20:31
rs.sputniknews.com A

Evo zbog čega Kosovo ne zaslužuje članstvo u Unesku

Srpska dipomatska borba protiv prijema Kosova u Unesko i dalje traje. Tako je na sajtu stalne Misijs Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku objavljen dokument pod nazivom "Zašto Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u Unesko?". U ovom dokumentu se, pre svega kaže da, osim što nije država, Kosovo nema ni moralni kredibilitet za članstvo.

Tanjug
Srbija se svim snagama bori protiv prijema Kosova u Unesco

"Svako ko teži članstvu u Unesku mora dokazati, ne samo rečima nego i delima, svoju posvećenost ciljevima Ustava Uneska, koji svakako nije u skladu sa namernim, sistematskim i vandalskim rušenjem srpskih kulturno-istorijskih spomenika sa ciljem da se uklone tragovi vekovnog postojanja Srba na ovim prostorima“, navodi se u non-pejperu pod naslovom „Zašto Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u Unesko?“.

"Iako je oružani sukob na Kosovu, nakon mnogo godina, sada završen, četiri srpska pravoslavna manastira uvrštena su na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti. U opasnosti od koga?", postavlja pitanje srpska diplomatija.

Misija Srbije pri UN u non-pejperu, između ostalog, navodi da je zbog člana 25, Rezolucije SB UN 1244, a u kojem se navodi da su "članovi UN saglasni da prihvate i sprovode odluke Saveta bezbednosti u skladu sa sadašnjom poveljom", zahtev Kosova za članstvo u Unesku "ozbiljno kršenje međunarodnog prava".

Oni dalje dodaju da se u istoj rezoluciji priznaje suverenitet nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a sada Srbije, prema kojoj su Kosovo i Metohija "sastavni deo" te države pod upravom Ujedinjenih nacija, i da zbog toga što "ne može biti država" Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za članstvo u Unesku, i to prema Ustavu Uneska.

U pismu se takođe navodi da "bilo kakvi unilateralni pokušaji, kao što je ovaj, mogu ozbiljno ugroziti i prekinuti dijalog između Beograda i Prištine" i dodaju da članstvo Kosova u Unesku i imovina SPC na Kosovu i Metohiji nisu pitanja o kojima se dosad razgovaralo u Briselu.

"Ovo je neprihvatljiva politizacija Uneska, koji ne treba da preuzme kompetencije od Saveta bezbednosti UN, kao najviše instance kojom se čuvaju međunarodni mir i stabilnost", naglašava se u pismu i dalje ističe:

"Unesko ne sme da služi kao instrument za afirmaciju nezakonito i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države-članice UN. Primarni cilj Uneska je da promoviše univerzalne vrednosti humanosti, kroz obrazovanje, nauku i kulturu, a ne da donosi političke odluke koje se tiču državnosti".

Diplomate dalje napominju da je "čak i objavljivanje dokumenta o neprihvatljivosti zahteva Kosova za članstvo Uneska sa stanovišta međunarodnog prava, koji je Misija Srbije pri UN pripremila i tražila da se objavi kao zvanični dokument - odbijeno".

"Zato što bismo svi morali da živimo sa negativnim posledicama takve neodgovorne odluke koja se tiče svega, od kršenja međunarodnog prava do sudbine srpskog kulturnog nasleđa u pokrajini Kosovu i Metohiji, a koje ne pripada samo srpskom narodu, već predstavlja i deo istorijskog i civilizacijskog nasleđa moderne Evrope i sveta - zato Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u Unesku", zaključuju srpske diplomate.

Pismo je inače objavljeno još 16. oktobra, ali dosad nije promovisano u široj javnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online