Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 15.10.2015.
20:42
blic A

Papi bliža Srbija nego Hrvatska

Za hrvatsku vladu i crkvu najiritantnija je činjenica da Vatikan još nije proglasio za sveca Alojzija Stepinca, koji je u vreme Drugog svetskog rata bio zagrebački nadbiskup i kardinal. Susedi kao direktno “odgovorne” za to vide SPC i vlast u Srbiji. Istovremeno, papa Franja ima štošta da zameri Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.

Reuters
Vatikan poštuje međunarodno pravo i ne želi da prizna Kosovo

- Katolička crkva u Hrvatskoj i nije potpuno po aršinima Svete stolice. Za Vatikan ona je isuviše nacionalna i okrenuta državi. Otuda papski nuncije u Hrvatskoj sređuje stanje u tamošnjoj crkvi, a neki od poteza dirigovanih iz Vatikana su i smene nekoliko biskupa koji su bili desna struja u Crkvi - objašnjava za “Blic” jedan od vladika SPC zadužen za odnose i dijalog sa Vatikanom koji nije želeo da bude imenovan.

S druge strane, vladika veruje da Vatikan ima interes da popravi odnose sa srpskom i ostalim pravoslavnim crkvama.

- Jedan od ključnih razloga je ugroženost hrišćanskog sveta od radikalnog islama. Odnos pravoslavnog sveta sa Vatikanom je zaista uzlazan i sadržajno sve kvalitetniji - kaže vladika.

On dodaje da je činjenica da su odnosi s Vatikanom dobri kada je reč i o Crkvi i o državi, a to se najbolje ogleda u nepriznavanju Kosova, ali i u slučaju kanonizacije Stepinca.

- I sada imamo razumevanje Vatikana za naš stav da Kosovo ne treba da bude primljeno u Unesko. Nažalost, Vatikan u ovom slučaju nema pravo glasa jer je pridruženi član - kaže Dačić.


Šef diplomatije navodi da država ima odnose sa Svetom stolicom na političkom planu, ne kao sa verskim poglavarima, već kao sa državnicima.

- Dva su razloga za razumevanje i podržavanje stava Srbije kada je reč o Kosovu. Prvi je da Vatikan poštuje međunarodno pravo, a drugi je položaj hrišćanske, odnosno Srpske pravoslavne crkve na tom prostoru. Mi visoko cenimo ulogu Vatikana u svetu i zahvalni smo na principijelnom stavu o Kosovu - kaže Dačić.

On podseća da je ministar spoljnih poslova Vatikana bio u poseti Srbiji i da je sa Svetom stolicom potpisan sporazum o obrazovanju, kao i sporazum Vatikanske biblioteke sa Narodnom bibliotekom Srbije.

- Država želi da odnose sa Vatikanom i dalje razvija - poručuje Dačić.

- Kada je reč o Stepincu, osim SPC u Vatikanu su se založili i vaseljenski, jerusalimski i ruski patrijarsi. SPC je poslala dosad dva pisma. Jedno 2011. godine, ali ono nije ni stiglo do tadašnjeg pape Benedikta. Naše prošlogodišnje pismo sadašnji papa Franja je primio i uvažio - ističe vladika.

Vladika objašnjava da je status Stepinca postavljen kao pitanje između pravoslavlja i Vatikana, a ne između Srba i Hrvata.

- I tu je već jedna od pogrešnih postavki u Hrvatskoj. Oni svoj problem ne vide na način na koji ga vidi Sveta stolica. Pitanje kanonizacije Stepinca povezano je s pitanjem kanonizacije pape u vreme Drugog svetskog rata, Pija 12. Njegova odgovornost je ono što je krucijalno, a Stepinac je, grubo rečeno, samo šraf tadašnje mašinerije. A kanonizaciji pape Pija 12 protive se Jevreji i oni od toga neće odustati - kaže vladika SPC.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.10.2015. 21:14
Kad sam bio mlađan lovac ja-ha brisko loviš komentare za odstrel
Četvrtak 15.10.2015. 22:04
normalno... hrvatska je katolička a srbija još uvek nije....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online