Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.09.2015.
05:00
A. Vučićević - Vesti A

Mrvice zlata umesto plata

Umesto novca radnici Zlatare Majdanpek dobili su zaostale plate - u zlatu. Nakon godinu dana kada nisu primali ni dinar, svih 315 radnika je pristalo da im se zaostale zarade isplate u zlatnicima.

Reuters
Potpisali na svoju štetu: U Zlatari zaposleno 315 radnika

Da li se to vraćamo u "zlatno" doba devedesetih godina prošlog veka, zapitala se dr Slavica Manić, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

- U doba hiperinflacije plate u Srbiji su isplaćivane u naturi.

Ali je to bila hrana i druge potrepštine za svakodnevni život. Sada je kriza dobila nove oblike. Ranije bar dobijete brašno, pa umesite hleb. Od zlatnika radnik ne može nahraniti dete, a ako i uspeju to da prodaju, pitanje je šta će raditi do tada - kaže za "Vesti" dr Manić.

Radnici zakinuti

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ocenjuje postupak Zlatare Majdanpek kao krajnje nelogičan.
- Ukoliko posmatramo zakonski, isplata u naturi nije dozvoljena. Sa druge strane, teška kriza dovodi do toga da se ugovorne strane nekako dogovore. Ali ostaje nejasno koji su to razlozi zbog kojih Zlatara nije sama prodala zlato i isplatila radnike. Pitanje je kako će radnici prodati to zlato i po kojoj ceni i sasvim je sigurno da su na velikom gubitku - smatra Savićeva.

Milica Jasenski, direktorka Zlatare Majdanpek, kaže da je Uprava svesna da rešenje nije idealno, ali da je bilo jedino.

- Svi radnici su potpisali pristanak. Navodi koji su se pojavili u medijima da su pojedini radnici dobili lomljeno zlato, nisu tačni. Svi su dobili zlatnike u onoj količini koja pokriva plate koje im firma duguje. Da smo mogli da prodamo to zlato i isplatimo plate, sigurno bismo to uradili - rekla je Jasenski. Ona navodi da je njoj jasno da će radnici teško uspeti da prodaju zlato po onoj ceni koja je u skladu sa vrednošću, ali da boljeg rešenja nema.

- Odredili smo cenu od 4.500 dinara (38 evra) po gramu, i u skladu sa tim izračunali koliko zlata pokriva zaostale plate za svakog radnika - kaže direktorka Jasenski.

Bolje išta nego ništa

Svi zaposleni su uglavnom zadovoljni, tvrdi Dejan Matejević iz Veća SSSS za Majdanpek.
- U pitanju je pet neisplaćenih zarada. Radnici su svesni da su na gubitku, ali taj gubitak neće biti drastičan. Biće izgubljena maksimalno jedna plata u tim razlikama, što je bolje nego da ne dobiju ništa. Pojedini radnici su već uspeli da prodaju zlato i imaju minimalne gubitke. Savetujem da sačekaju, jer će zlato imati veću vrednost kroz nekoliko meseci - kaže sindikalista Matejević.

Trenutna vrednost grama zlata na berzama iznosi 33 evra, što jasno govori da će radnici teško uspeti da prodaju dobijeno zlato za vrednost koju je procenila Zlatara Majdanpek.

Milena Vodanović, jedna od radnica, smatra da su ona i njene kolege oštećeni ovakvim vidom isplate.

- Za deset plata, koliko mi firma duguje, dobila sam zlato koje mogu da prodam za maksimalno 100.000 dinara, pa ispada da sam ceo mesec radila za 10.000 dinara. Mislim da to nije fer i da smo mi radnici zakinuti - kaže Vodanovićeva.

Inače, Agencija za privatizaciju objavila je poziv za privatizaciju Industrije za preradu Majdanpek, pod čijim okriljem je i Zlatara. Ukoliko preduzeće ne bude prodato, novi vlasnik neće isplatiti radnike, pa su radnici videli isplatu u naturi kao jedini način da dobiju svoje zarade.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online