Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.09.2015.
10:34
J. L. Petković - Vesti A

Oliverova golgota zbog tuđih zločina

Sami Ljuštaku, gradonačelnik Srbice i član Dreničke grupe, koji je pred Euleksovim sudom u Kosovskoj Mitrovici osuđen je na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila, bez problema se išetao iz zatvora Dubrava, a čuvari su ga prevezli do stadiona "Bajram Ali" da odgleda utakmicu, drugi polufinalni meč, Feronikla i Drenice.

Tanjug
U pritvoru 20 meseci: Oliver Ivanović

Oliver Ivanović, lider građanske inicijative SDP, nije osuđen. Kao optuženik, već 20 meseci ne može da mrdne iz pritvora, posete su bile selektivne čak i kada je završio u bolničkoj postelji. Poređenje suđenja Dreničkoj grupi i Ivanoviću pred istim sudom u Mitrovici ukazuje na ono što tvrde članovi njegove stranke, prijatelji i porodica - da je reč o političkom procesu.

To je politički proces, smatra i ugledni beogradski advokat Toma Fila. 

- Kada su stranke u pritvoru, žuri se i advokatima i tužiocima i sudu. Međutim, u ovom slučaju, Ivanoviću se sudi kao da se brani sa slobode - zaključuje Fila.

Opravdanje za bekstvo

Suđenje Dreničkoj grupi, proces sa mnoštvom optuženih i presudom na 100 strana trajalo je godinu dana, sa deset odloženih zasedanja na zahtev stranaka.

Na samom početku procesa Sami Ljuštaku, Sahit Jašariji i Ismet Hadža su nestali tokom medicinskog pregleda u prištinskom kliničkom centru. Nisu se pojavili prvog dana suđenja i sudija Euleksa je izdao nalog za hapšenje. Sledećeg dana su došli, a nestanak je u sudnici pomenuo branilac Ingo Riša. Na to mu je sudija Darijus Selicki odgovorio: "Ukoliko me kosovske vlasti obaveste da nije bilo bekstva, nemamo o čemu da razgovaramo."

Ivanović nije izbegavao pozive. Otišao je da da izjavu u januaru 2014. godine i u pritvoru je optužnicu čekao sedam meseci, da bi saslušavanje svedoka počelo gotovo godinu dana kasnije. Na sve to šef misije Euleksa Gabrijel Meuči kazao je da bez obzira na garancije Vlade Srbije Ivanović ne može biti pušten iz pritvora dok se ne saslušaju svi svedoci tužilaštva.

Civilu metak u glavu

U presudi Dreničkoj grupi navodi se da je Ljuštaku kriv za ubistvo Albanca. Osoba sa kojom je u srodstvu, ispričala je da je Ljuštaku septembra 1998. zaustavio vozilo između sela Galica i Dobavac, izašao i zapalio cigaru. Iz šume su se pojavila dvojica u uniformama OVK, vodeći civila ruku svezanih na leđima. Ljuštaku je prišao, prislonio pištolj žrtvi iza levog uha i pucao. Drugi svedok, opisao je torturu u zatvoru Likovac u koji je dospeo jer je optužen za saradnju sa Srbima.

Strah svedoka

Treći svedok menjao je iskaz na suđenju Dreničkoj grupi, a po oceni sudija bio je "vidno napet, očigledno krijući prave razloge zbog menjanja svedočenja".
- Bio je vidno uzrujan, uplašen i osećao se nebezbedno - navode sudije u presudi na koju se Drenička grupa žalila.

U sudnici u kojoj se deli pravda Ivanoviću, od 57 svedoka tužilaštva, do sada saslušanih 52 ga nije povezalo sa zločinima za koje ga terete. Čak su se svedoci zahvaljivali Ivanoviću za pomoć. Durata Škodra rekla je da ga poznaje 35 godina i zamolila sud da ga pozdravi. Stisnula mu je ruku vrlo srdačno.

Oliver Ivanović nikada nije tražio odlaganje procesa, čak ni nakon štrajka glađu. I dalje je u pritvoru, a danas će na zatvorenoj sednici sudije Euleksa po ko zna koji put razgovarati o eventualnom ukidanju pritvora.

Bolje u Hagu

- Po tamošnjem zakonu Oliver ima pravo na tri advokata. Kada mi je dao punomoćje, u sudu su mi tražili uverenje o kosovskom državljanstvu i da sam upisan u njihovu advokatsku komoru. Znači, trebalo je da se odreknem srpskog dražavljanstva da bih mogao da radim. Mogu da zastupam u Hagu, a ne mogu u Mitrovici. Onda su napravili neviđenu kombinaciju od pravila u krivičnom postupku, i na kraju uvredili državu Srbiju koja garantuje da Oliver Ivanović neće pobeći. Hag prihvata naše garancije, a oni ne - obrazlažio je Fila.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online