Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 03.08.2015.
06:47
D. N. Petrović - Vesti A

Brutalna agresija na Bošnjake

Kao što se i očekivalo, veliku buru i oštre reakcije u Sandžaku izazvao je poziv Udruženja Turaka u Srbiji, čiji je predsednik Alija Aljo Šahović, Bošnjacima u Sandžaku i drugim delovima Srbije da se izjasne kao Turci kako bi se što pre u Srbiji registrovala Turska nacionalna zajednica, a potom i Turski nacionalni savet.

A. Čukić
Akcija udruženja Turaka izazvala burne reakcije: Sulejman Ugljanin

Prvi je oštro reagovao predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća i lider SDA Sulejman Ugljanin. On tvrdi da se radi "o srpskom maslu" iza koga stoje "SANU, SPC, bezbednosne strukture i nacionalisti iz Beograda".

Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića je "zaprepašćena pozivom da se Bošnjaci izjašnjavaju kao Turci".

- Ovo je presedan u međunacionalnim odnosima i savremenoj istoriji. Ovaj čin smatramo brutalnom agresijom na biće i identitet bošnjačkog naroda u celini, posebno u Sandžaku - ističe se u saopštenju te zajednice i pozivaju Bošnjaci da odbace ovaj, kako naglašavaju, asimilatorski i ponižavajući projekat.

Šahović: Napadi na Tursku

Pokretač inicijative Alija Šahović na optužbe odgovara "da su to napadi na Tursku". On podseća da u Srbiji živi nekoliko hiljada pripadnika turskog naroda i da ih je najviše u Sandžaku i Preševskoj dolini.

Član BNV-a i profesor na Državnom univerzitetu Redžep Škrijelj kaže da decenijama brani bošnjaštvo, ali da neki u Sandžaku ipak imaju pravo da se izjasne kao Turci.

Nakon što je dan ranije "Blicu" izjavio "da postoje osnove da se Sandžaklije deklarišu kao Turci" i da su njegovi sinovi upisani kao Turci, dr Škrijelj se našao na udaru bošnjačkih portala, pa je juče izdao saopštenje u kome ističe da "nije dobro shvaćen i da nije tako mislio".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.08.2015. 08:57
Fenomen prelaska Srba u islam pod osmanlijama često se naziva poturčivanje ili turčenje.Deli se na nasilno i dobrovoljano.Turčenje se ne veže samo za islamizaciju Hrišćanskog(nemuslimanskog stanovništva),nego i za celokupnu promenu narodnog,t.j.nacionalnog identiteta.Nasilno porobljavanje Srba je vršeno masovno i pojedinačno.Pred odvođenje u roblje vršeno je nasilno poturčivanje,ili danak u krvi.U roblje su odvođene žene i deca i odrasli muškarci uglavnom nakon vojnih okršaja.Centar za prodaju roblja je bio u Beogradu.Uvreme sultana Bajazita II u janičare je odvedeno najviše dece srpske nacionalnosti.Deca su odvođene u Carigrad i razvrstavana prema godinama uglavnom u janičare.Vaspitavani i odgajani kao turci deca su vremenom delimično ili potpuno(u zavisnosti od starosne dobi)zaboravljala svoj nacionalni identitet i pripadnost. Mihajlo Konstantinović iz Ostrovice koji je zarobljeni preobraćen u janičara a potom pobegao iz ropstva napisao je za ''Glasnik Srpskog učenog društva''sledeće:''Turci roblje(ljude)koji ne mogu ići pou/bijaju.To biva svake godina kada dovedu i po nekoliko hiljada dobrih Hristijana među poganike pa tu izmešavši se,pokvare se.Zaborave svoju dobru a primaju poganičku veru.''(Muslimani naše krvi uJužnoj Srbiji-Jovan Hadži Vasiljević)
Ponedeljak 03.08.2015. 10:27
Kad Čanak krene da brani vojvođansku imovinu svi vojvođani se hvataju za džep. Zbog naših novaca predstavlja se kao naš, a zapravo je uvek njihov, uvek u službi onih koji imaju pare i moć. Niko nije opljačkao Vojvodinu kao oni koji su je branili. A, Čanak to radi već 25 godina, pri čemu je Vojvodina sve siromašnija a on sve deblji, tako da su ga i autonomaši pročitali. Ne sme više ni u šali da pita „di su naši novci" jer svi znaju da on to najbolje zna. U vlast je ušao sa parolom "Tačku na pljačku", koja mu se sve češće vraća kao eho "Pljačka im mat/erina".Nenad Čanak je postao popularan među vojvođanskim autonomašima vickastim pitanjem "Čiji su naši novci", ali kako za više od dve decenije nije uspeo da pronađe "naše novce", baš kao Dinkić i Demokrate novac koji je Milošević sakrio na Kipru i drugim ostrvima, sve više vojvođana se pita čiji je zapravo Čanak. Jer radio je sa mnogim tajkunima i mafijašima, uredno se šlihtajući svakoj vlasti u Srbiji, obezbeđujući tako zaleđinu. Bio je "naš" samo u početku, dok nije došao u poziciju da odlučuje o sudbini onih koji su nas pljačkali devedesetih. Umesto da ih pobedi pridružio im se i nastavio da radi zajedno sa njima. Opčinjen našim novcima u njihovim džepovima postao je njihov rob. Nije ni primetio kako je od kupler majstora postao prostituka.
Ponedeljak 03.08.2015. 09:58
A sta ako Turci zagrizu mamac i umesaju se u unutrasnju politiku Srbije??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online