Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.05.2010.
10:47
Tanjug A

Euleks: Vreme da se kosovski političari preznojavaju

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Euleksa Johan van Vresvijk izjavio je da su ministar za transport i telekomunikacije Fatmir Ljimaj i šef nabavke u ministarstvu Nedžat Krasnići, osumnjičeni za pranje novca, organizovani krtiminal, zloupotreba službene dužnosti, prevare i uzimanje mita. On je kosovskim političarima koji imaju veze sa kriminalom poručio da je vreme da "počnu da se preznojavaju“.

Van Vresvijk je u intervjuu prištinskom listu "Koha ditore" rekao da je za ta dela, po kosovskom zakonu, ukupno predviđena kazna 55 godina zatvora.

Ovog zvaničnika Euleksa su, kako je rekao, naljutili komentari kosovskog premijera Hašima Tačija i ostalih kosovskih zvaničnika o istrazi protiv onoga što on naziva "slučaj Ljimaj".

Van Vresvijk je garantovao kosovskim zvaničnicima i građanima "da Euleks ima dokaze za ovaj slučaj i da vodi istragu u još šest slučajeva korupcije i organizovanog kriminala. On je poručio svim kosovskim zvaničnicima koji su bili, ili su još u vezi sa organizovanim kriminalom, "da počnu da se preznojavaju", dodajući da premijer i svi ministri mogu da budu opušteni jer Euleks neće da se meša u rad njihovih kancelarija ukoliko nema nečeg nezakonitog u njihovom radu.

"Ali, gde je zakon prekršen, neka ne misle da ćemo da kucamo na vrata i pitamo da li možemo da istražujemo", rekao je Van Vresvijk.

"Ukoliko slučaj ne uspe onda se slažem da treba da damo objašnjenje. Ali, zar zaista mislite da jedna profesionalna organizacija sa kvalifikovanim tužiocima sa dugogodišnjim iskustvom želi da vodi proces protiv osobe na visokom položaju, a da nema dobar slučaj? Pa nismo mi budale! Sudija koji je izdao nalog za pretres je svašta video", rekao je Van Vresvijk.

Holandski tužilac u misiji na Kosovu je rekao da mu je jasno kako će da "očisti Kosovo" od organizovanog kriminala i garantuje da će se protiv kriminala voditi rat u svim delovima, na svim nivoima.

Van Vresvijk objašnjava da visoki zvaničnici koji su pod istragom, nisu samo članovi Tačijeve Demokratske partije Kosova.

"Imamo i članova ostalih partija, ukoliko to uveri premijera da to nije napad protiv njegove partije", rekao je tužilac. On je pozvao sve da ne misle da su službenici Euleksa "budale i da bi ugrožavali sebe upadima ako nemaju jake argumente i činjenice".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online