Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.07.2015.
05:08
D. Đorđević - Vesti A

Uklonjen spomenik srpskim herojima!

Pripadnici Žandarmerije uklonili su spomenik u obliku krsta iznad sela Lučane kod Bujanovca, na kome su fotografije i imena 20 policajaca koji su poginuli u borbama s pripadnicima terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe braneći svoju otadžbinu, a koji je podignut 2012. godine.

Tanjug
Spomenik palim žandarmima sklonjen u portu crkve

U selu Lučane žive isključivo Albanci i tu je bila baza teroristima u sukobu sa srpskom policijom 2000-2001. godine. Spomenik je postavljen na mestu gde je porodicama poginulih policajaca bilo gotovo nemoguće da polože vence.

Albanci sa juga Srbije pozdravili su uklanjanje i to ocenili kao dobar potez. Njihovi politički predstavnici, a posebno veterani terorističke formacije OVPBM tražili su da se spomenik odmah ukloni pošto je ukolnjen spomenik albanskim teroristima u cenbteru Preševa, 2013. godine.

Oštra osuda sindikata policije

Sindikat policije najoštrije osudio je uklanjanje spomenika. Rukovodstvo sindikata apeluje na sve odgovorne u državi da preispitaju tu odluku. Za sindikat policije je neshvatljivo da nekom mogu smetati spomenici, koji su podignuti u čast branioca svoje države.

- Uklanjanje tog spomenika je jedan od naših zahteva. Mislim da je to dobar znak jer bilo je nenormalno da u čistom etničkom naselju, gde žive isključivo Albanci, bude podignut spomenik u obliku krsta. To je bila provokacija - izjavio je narodni poslanik Šaip Kamberi, a njegovo mišljenje deli i Nagib Afrifi je, predsednik opštine Bujanovac.

- Ako je Aleksandar Vučić mislio da će uklanjanjem spomenika Žandarmerije smanjiti tenzije ovde, to jeste dobar potez, ali ne i dovoljan da bi ljudima koji žive ovde bilo bolje - istakao je Arifi.

MUP Srbije, međutim, saopštio je da se spomenik samo premešta u dvorište crkve Sveti Jovan u Bujanovačkoj Banji i to iz više opravdanih razloga - "ekonomskih, bezbednosnih i praktičnih".

U saopštenju MUP odbacuje ocenu DSS-a da se prebacivanjem spomenika u "istu ravan stavljaju branioci zemlje i teroristi" i ističe da se policija uvek sa ponosom seća i ne zaboravlja pripadnike koji su svoj život dali braneći zemlju i njene građane.

Namera je da se prebacivanjem spomenika omogući da porodice stradalih policajaca, kao i svi ostali, mogu u svakom momentu lako i jednostavno prići spomeniku, jer to za 12 godina "zbog bzbednosnih rizika" to nije bilo moguće. MUP dodaje i da je o čuvanju spomenika brinulo 27 žandrama, što je državu godišnje koštalo oko 450.000 evra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.07.2015. 09:47
To je ona pi/zda Musliju naredio!Ovaj ljigavi Siftar mu iz Bijanovca naredio!Necete vise dugo priblizava vam se kraj!
Četvrtak 09.07.2015. 08:03
"MUP dodaje i da je o čuvanju spomenika brinulo 27 žandrama, što je državu godišnje koštalo oko 450.000 evra. " ?? što će reći da ako uzmemo u obzir da od žandarske plate žive 3 člana porodice, država imala "trošak" od oko 470 eur / mesečno ? hahahahaha pa debeli gljivica pojede toliko za dan / o trošku države... a gde je svih ostalih 250 gmazova koji nas koštaju milione dnevno ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online