Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 08.07.2015.
17:44
Tanjug A

"Rusija dokazala da je iskren prijatelj"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom ruskog veta na predlog rezolucije o Srebrenici izjavio da je danas veliki dan za Srbiju i da je Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj.

Tanjug
"Srbi su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji". I Rusija to ceni

- Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe, zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucene i ultimatume. Zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu - rekao je predsednik Srbije u pisanoj izjavi medijima.

Kako je naveo u Srebrenici se desio užasan zločin koji je osudila cela Srbija.

- Rezolucija koju je predložila Velika Britanija i koja je imala do podnošenja nekoliko verzija, a podneta je čini se najdrastičniija imala je za cilj da samo jedan, srpski narod  bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera - ocenio je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da je paradoksalan pokušaj da narod koji je bio žrtva genocida i progona tokom Drugog svetskog rata, koji je zarad mira i slobode čitavog sveta, žrtvovao trećinu svog stanovništva tokom Prvog svetskog rata, koji je proglasio svog krvnika za brata i prigrlio ga, odrekavši se sopstvene državnosti, bude označen kao genocid.

- Čak  i da je takva paradoksalna odluka bila doneta, Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzela. Te osobine jednostavno nisu imanentne srpskom narodu. To je narod sposoban da voli i prašta, a ne da mrzi i gazi. Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regionu i snaženju prijateljstva širom sveta - poručio je predsednik Srbije.

Ruski veto diplomatski uspeh Srbije

Ruski veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN uspeh je Srbije na diplomatskom planu, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković. Upitan da li se ruski veto može posmatrati i kao pobeda Srbije u SB UN, primetio je da se to baš ne bi moglo tako kvalifikovati, jer Srbija u toj priči nije bila ključni igrač, već se u ovom slučaju pre može govoriti o odnosu Rusije i zapadnih zemalja.

Rusija je, navodi Visković, verovatno u svojoj odluci kalkulisala i odnos sa Srbijom i mogućnost da u jednom trenutku može da zatraži neku vrstu kontrausluge zbog veta na britansku rezoluciju. On je ocenio da su u celoj priči o rezoluciji dominirali odnosi Rusije i zapadnih zemalja i da se, čim se pojavio ruski kontrapredlog, moglo pretpostaviti da će biti uložen veto s jedne ili s druge strane.

- Objektivno, kad vam neko takvu uslugu učini kao što je Rusija učinila stavljajući veto, morate imati neku vrstu obaveze da na određeni način to vratite - navodi Visković. On je, međutim, uveren, da se to neće raditi na način koji bi iritirao zapad i bio "neka vrsta bumeranga" koja bi nam se mogla obiti o glavu.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.07.2015. 19:30
Г-О-В-Н-А-Р-И Сорошеви, истину не можете сакрити.....видело се како народ реагује на вест!!! Џаба бришете коментаре.....Србија слави Русију!!!
Sreda 08.07.2015. 19:31
Бог на небу, Русија на земљи!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online