Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.06.2015.
22:44
B. Grujić - Vesti A

Vojvođanski Taraš, evropsko selo roda

Vojvođansko seoce, najstarije u Banatu, ovih dana ponelo je nesvakidašnju titulu. Ponelo je plaketu Evropsko selo roda 2015 nemačke fondacije za zaštitu prirode Euronatur. U konkurenciji četrdesetak gradova i sela osam zemalja Starog kontinenta, Taraš je sa četrdesetak parova belih roda odneo ubedljivu pobedu, a njegovi meštani odavno imaju udruženje koje brine o rodama.

Z. Dedić
Rode već imaju mlade u gnezdima

Profesor zrenjaninske gimnazije Slavko Đurin organizovao je biciklističku ekspediciju sa svojim đacima da posete gnezda roda na obali Tise. Među njima su i Mara i Prvoje, par koji je već godinama u Tarašu ima svoje porodično gnezdo.

Inače, ove godine u Srbiji je registrovano 1.300 parova belih roda. Ovih selica ima najviše u Vojvodini, a selo Taraš kod Zrenjanina proslavilo je po drugi put Dane roda, jer je prvo u Srbiji po broju roda na jednom mestu.

- Već skoro tri decenije roda je simbol i zvanični znak ovog sela kod Zrenjanina. Ja sam ovde već domaćin u Tarašu, mesto je s pravom proglašeno za utočište roda u Evropi - kaže Đurin.

Zrenjaninski gimnazijalci u biciklističkoj ekspediciji

Tarašani su osnovali svoje udruženje koje se brine o rodama, izgradili su bezbedne nosače za gnezda, a najvažnije, vode računa o životnoj sredini i okruženju kao prirodnom staništu ovih ptica. Rode imaju obilje hrane u okolini i ponašaju se kao pravi kućni ljubimci, slobodno se šetaju po ulicama i baštama. Meštani se raduju svakom 8. martu jer se tog dana već nekoliko godina u selo vraća prva roda.

Aleksandra Marovac Cucić, iz Udruženja građana Taraške rode, u ime zvaničnog domaćina, naglasila je da postoji podsticaj da se u Tarašu uradi još mnogo više, da ideje postoje, a sve naravno za dobrobit roda. Taraš će postati značajna turistička destinacija, naročito zanimljiva deci, ali i svim zaljubljenicima u prirodu i ptice.

- Taraš je banatsko selo pored Tise, ima manje od 1.000 žitelja, a predivno je bilo videti dvostruko više ljudi na manifestaciji drugog vikenda juna, jer se tada u gnezdima već može videti mladi, novi naraštaj - kaže Aleksandra.

Pored ove kolonije belih roda, u blizini sela nalaze se dva para crnih roda, što je veoma retko u ovim krajevima.

Prevoz skelom

Selo je celom dužinom na Tisi, a prostor između sela i Tise pokriven je vinogradima. Skela je još jedna atrakcija sela. Ona je za Tarašane prevozno sredstvo koje ih vozi do njihovih njiva na bačkoj strani, a za sve ostale je pravi doživljaj. Selo nikada nije imalo industriju, a dovoljno je daleko od svih zagađivača u okolini, zbog čega je pravi ekološki raj.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Selo vojnika
ZANIMLJIVOSTI Vratila se roda (FOTO)
Utorak 23.06.2015. 05:28
Gnezdo rode h t t p://91.102.231.82:4446/ u Kanjizi . Kamera neki pun ne radi :(
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online