Petak 31. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.05.2010.
17:02
Vestionline A

Lajčak ima plan za Kosovo

Slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak rekao je za novosadski "Dnevnik" da ima spremljen plan kako da se rešava pitanje odnosa Srbije i Kosova posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o jednostranod deklaraciji o nezavisnosti Prištine.

 Lajčak će svoj plan izneti na sednici Saveta ministara 10. maja u Briselu
 

Lajčak je želeo da predstavi plan u Luksemburgu, na poslednjoj sednici Saveta ministara spoljnih poslova, ali su njegove kolege odlučile da odlože prezentaciju, piše list.

Lajčak je rekao da Slovačka ne priznaje Kosovo, ali je i protiv njegove podele.


Slovački ministar spoljnih poslova izrazio je nadu da će na konferenciju EU – Zapadni Balkan doći svi, uključujući predstavnike Srbije i Kosova, kao i institucija EU.


"Nadam se da će svi doći. Onaj kome je stalo do napretka čitavog regiona, neće izostati jer, bez obzira na to ko nije prisutan, odsustvo bilo kog aktera značilo bi neuspeh za čitav region. Samo ako budemo svi za jednim stolom u Sarajevu, imaćemo legitimitet koji nam je neophodan da pokažemo da je EU stalo do Zapadnog Balkana," ukazao je Lajčak, piše "Dnevnik".


Lajčak će svoj plan predstaviti na sednici Saveta ministara 10. maja u Briselu, piše list i navodi da se, iz onog što je Lajčak rekao, da zaključiti da se njegov plan temelji na rešavanju konkretnih pitanja, i to ne samo između Srbije i Kosova, već uopšte u regionu.


Drugim rečima, pitanje odnosa Srbije i Kosova bilo bi stavljeno u širi okvir rešavanja sporova na Zapadnom Balkanu koji bi omogućio da za jednim stolom sede svi zajedno – i države regiona i EU.


"Mogu da kažem da nam je potrebna regionalna dinamika i komunikacija o praktičnim stvarima koje će omogućiti da čitav Zapadni Balkan napreduje", rekao je Lajčak.


"Neostvarivo je da se problemi i međusobna blokiranja u regionu održavaju u životu, a da zemlje napreduju ka Evropskoj uniji. To je u suprotnosti s logikom i duhom EU i Unija nije spremna da prihvata nove članice na takav način", ocenio je Lajčak.


On je rekao da Evropska unija mora da pokaže vodeću ulogu i da iskoristi vrlo važnu činjenicu da i Beograd i Priština imaju evropske ambiciji i žele da postanu deo EU.


Uz opasku da Evropska unija neće komentarisati mišljenje MSP o nezavisnosti Kosova, Lajčak je uveren u to da će ga EU primiti k znanju i da ga mora iskoristiti kao novi zamajac za rešenje problema.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online