Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.04.2010.
16:33 >> 17:07h
Tanjug A

Rusija: Kosovo je banditska tvorevina!

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin rekao je danas u Beogradu da je nezavisno Kosovo "banditska tvorevina" koja ne može da opstane i izrazio uverenje će Srbija ponovo povratiti svoje pravo na Kosovo.

Veruje u snagu Ujedinjenih nacija: Dmitrij Rogozin


"Takva banditska tvorevina ne može da opstane. Srbija će povratiti svoje pravo", rekao je Rogozin, dodavši da je Kosmet Srbija, što je naišlo na buran aplauz učesnika konferencije koja je povodom 65 godina od pobede nad fašizmom održana u Ruskom domu.


Ruski zvaničnik se založio se za primarnu ulogu Ujedinjenih nacija u odlučivanju o miru.


"Istina je da Ujedinjene nacije priznaju dva principa - pravo naroda na samoopredeljenje i princip poštovanja teritorijalne celovitosti. Međutim, ovaj drugi princip je najvažniji, dok je priznavanje nezavisnosti naroda na teritoriji neke zemlje moguće samo u slučaju da je taj narod sistematski izložen genocidu", naglasio je Rogozin.


On je naveo da toga u slučaju kosmetskih Albanaca nije bilo i da se njima nije pretilo, već da im se ugađalo.


Skeptici, kako ih je nazavo Rogozin, koji dovode u sumnju ulogu UN i Saveta bezbednosti, nalaze se pretežno u redovima NATO.


"To što se desilo 1999. godine u Srbiji nije bio rat protiv vas, već protiv sećanja na veliku pobedu, veliki otadžbinski rat, na antifašističku koaliciju", rekao je Rogozin, podsetivši da je NATO tada prvi put izašao iz okvira svojih ovlašćenja i protivno UN upotrebla silu.


"Često sam postavljao pitanje u vezi s tim kolegama u NATO. Nisu mi nikada dali direktan odgovor, već su stidljivo obarali oči", rekao je Rogozin, istakavši da se mir može zasnivati samo na ravnoteži interesa.


On je ukazao da NATO radi na novoj koncepciji za period od narednih 10 godina, a da rad na tom projektu predvodi bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt.


"Smisao novog pristupa jeste da se izađe iz sfere odgovornosti i da se zapadni svet štiti od ostatka sveta, da se proširi spisak usluga i na oblasti koje ne spadaju u vojna pitanja", izneo je ruski zvaničnik.


Prema njegovim rečima, NATO alijansa se bavi i pitanjima energetske bezbednosti, klimatskh promena i sajber bezbednošću, a da na svaku pretnju pruža isti, oružani odgovor.


Rusija, međutim, istakao je on, želi da se prevaziđe raskol u Evropi i da se stvori svet u kojem će se poštovati vrednosti svakog ljudskog života, a to je, kako je rekao, i smisao inicijative ruskog predsednika.


Govoreći o pobedi nad fašizmom, Rogozin je rekao da je Drugi svetski rat bio toliko krvav da se ne sme rušiti arhitektura međunarodnog prava koja je nastala kao njegova posledica.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.04.2010. 19:29
Пошто садашњи властодршци немају за то снаге, нека бар Рус каже истину. Једини концепт који су започели нацисти 1941. године протеривањем 70000 српских породица са Косова и Метохије, а наставили комунисти после 1944. када је забрањен повратак Срба у своје куће, легализован је од стране УСА и других њихових сателита. Све што су нацисти и комунисти учинили Европа је осудила, а једино је ово легализовано. Зашто је то тако, нека они који ово читају сами просуде?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online