Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.05.2015.
12:05
Srna A

Kako je Srbija dotukla Kosovo Polje

Predsednik Privremenog veća srpske opštine Kosovo Polje Ljubiša Ćirković upozorava da ovoj opštini preti gašenje i potpuno iseljavanje desetkovanog srpskog stanovništva. Na dan povlačenja srpske vojske i policije juna 1999. godine u Kosovu Polju je živelo oko 20.000 Srba i Crnogoraca, a danas ih je nešto više od 800?!

Srna
Umesto kontejnera za raseljene, očišćen teren za tržni centar

Srbi su ostali da žive u potpuno izolovanom selu Kuzmin, u urbanom delu gradića, i u delu sela Bresje, koje se našlo na udaru "novokomponovanih" albanskih biznismena.

- Nestaju institucije države Srbije - kaže Ćirković i ističe da su tome doprineli Albanci i stranci, ali i sami Srbi i Crnogorci, kao i država Srbija.

Kosovopoljci, poznati po stvaranju Srpskog pokreta otpora još krajem osamdesetih godina prošlog veka, odmah po ulasku NATO postali su meta albanskih ekstremista.

Paljevine, ubistva i kidnapovanja pokrenuli su talas iseljavanja. Sve što je bilo punoletno moralo je da beži i  spasava glavu. Ostajali su uglavnom stari i iznemogli, koji su dotučeni u martovskom pogromu 2004 godine.

Iz godine u godinu vlasti Srbije oglušivale su se o apele za pomoć. Uveravale su Kosovopoljce da država neće dozvoliti gašenje opštine po čijem se nazivu prepoznaje kosmetski Srbin.

Ipak, upravo su vlasti iz Beograda prihvatile novu kosovsku opštinu Gračanica sa teritorijalnom organizacijom koja obuhvata sela Ugljare, Bresje i Batuse, bez kojih srpska opština Kosovo Polje ostaje mrtvo slovo na papiru.

- Ostaje nam da se molimo Bogu, jer od drugih ne očekujemo pomoć niti se bilo čemu dobrom nadamo - rekao je Ćirković.

Srna
Nedovršena zgrada Doma zdravlja

On je rezigniran što je mesto Ugljare, gde su smeštene srpska opština, Dom zdravlja, osmogodišnja škola, vrtić i obdanište, kao i biblioteka i javna preduzeća -  pripojeno Gračanici.

U nadležnosti srpske opštine Kosovo polje ostali su samo poslovi matične službe i izdavanje potvrda o kućnoj zajednici, dokumenata potrebnih za ostvarivanje prava na socijalna davanja. Sve drugo je preneto na Gračanicu i nove kosovske vlasti, a uskoro će biti oduzete i preostale  nadležnosti, pošto su Beograd i Priština razmenili matične knjige.

O smišljenom gašenju srpske opštine Kosovo polje svedoči odluka rukovodstva opštine Gračanica da u centru sela Ugljare, na lokaciji gde je bila predviđena gradnja stambenog bloka namenjenog povratnicima, izgradi tržni centar.

- Komunalci iz opštine Gračanica bez ikakve konsultacije uklonili su kontejnere u kojima je bilo smešteno desetak raseljenih porodica. Rekli su da planiraju gardnju poslovnog prostora – tržnog centra na lokaciji uz sam objekat nedovršenog Doma zdravlja - navodi Ćirković i tvrdi da je u pitanju smišljen progon srpskih institucija i podstrekavanje iseljavanja.

Meštani Ugljara shvatili su da im nema opstanka ukoliko se izgradi tržni centar na pedesetak metara od škole i na dvadeset metara od Doma zdravlja.

 Prodaja imanja i kuća uzima maha, pa se plašim da u tom tržnom centru, izuzev Albanaca, niko drugi neće trgovati - zaključuje Ćirković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online