Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 04.05.2015.
10:56
blic.rs A

SPC godišnje zaradi 140 miliona evra

Godišnje se u 40 eparhija SPC godišnje sakupi oko 140 miliona evra, objavio je "Blic". List navodi da su u vreme krize eparhije SPC bile jedne od najvećih investitora i da je novac ulagan u hotele, vinarije, poljoprivrednu proizvodnju, jer im država na sve prihode od prodaje sveća, verskih obreda, izdavanja prostora, ne naplaćuje dažbine.

Reuters
Crkva ne plaća porez na svoje delatosti, a sve naplaćuje

Od svih prihoda u 40 eparhija SPC godišnje se slije između 130 i 150 miliona evra, otkrio je za "Blic" jedan od insajdera u vrhu SPC. List navodi i da samo od prodaje sveća i verskih obreda jedna eparhija može da zaradi i do pet miliona evra godišnje.

- Tu treba dodati i biznis koji je većina eparhija razvila i od koga dobro zarađuju. U okviru crkvenih kompleksa izdaju se objekti, daje u zakup zemljište, otvaraju privredni objekti, podižu vinarije. Samo Zahumsko-hercegovačka eparhije u SAD izveze oko 100.000 boca svog vina - objašnjava sagovornik "Blica".

Najviše novca u SPC dolazi od donacija, odnosno od "verskog pomodarstva". Novokomponovani vernici misle da će svoje grehe sprati ako daju prilog crkvi. Tako se u jednoj beogradskoj crkvi među dobrotvorima, čije je ime upisano na ploči, našao poznati kriminalac koji je pre nekoliko godina ubijen u sačekuši, a koji je donirao crkvi 500.000 evra, navodi taj list.

Blic piše i da država iz budžeta plaća socijalno i zdravstveno osiguranje sveštenika SPC, za šta će ove godine biti izdvojeno devet miliona evra.

List podseća na slučaj iz februara 2013. godine kada je glavni blagajnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke S.Ž. uhapšen zbog krađe gotovo milion evra u kešu iz patrijaršijske kase. On je iz kase, kako se navodi u tekstu, uzeo 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 dolara i 890.000 evra.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.05.2015. 18:23
Da nećete možda da zavučete svoje duge prste ispod raspeća.Sramota,licitirati zaradom crkve.Ono što se stavi pred ikonu i oltar je takodje svetinja,a i ako zaradjuju na drugi način radom zar je to toliki greh.Najbolje je ništa ne raditi i baviti se najunosnijim biznisom-drping biznis.
Ponedeljak 04.05.2015. 11:16
blic(drugi naziv smrdljive novine)ne treba komentarisati
Ponedeljak 04.05.2015. 11:11
Pa sta i da zarade bilione, bolje se pobriniti za one belosvetske lazove i genocidne istrebbitelje katolike i njihovo cvece handzarsko....njihovi sponzori obrcu trilione sa uljem....Ocemo blic prica bre, zar ne rade i oni sa ciu.....a masoni ?!!..........Mars u 3 pm propagandisti zapadnih obav.sluzbi...prodali ste se...u stvari postavljali ste lokatore.......pa nije ni cudo kod tolikih mamojebbaca, da su usstasse bile u stanju onoliko Srbstva da uniste, kod takvih izroda, svakome ko se od vas zamerijo Srbstvu, treba pod hitno u datom vremenu da mu se oduzme drzavljanstvo-imovina..sva gradjanska prava, pa budite evroBljani i homici-kapitalisti-nacci-natovci-katolici-islamisti-masoni-sektasi-milogorci....Sta god hocete.......+ Samo smradovi nikada neceta da se zovete Srbi + + Bog Cuva Srbe +..........a ostali ummrite !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online