Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.03.2015.
08:15
N. V. - J. A. - Vesti A

Tomovača iz poreskog raja

Rakija u narodu poznata kao tomovača uskoro bi mogla da se nađe na policama prodavnica, a ne samo kao što je do sada bio slučaj u poklon kesama diplomata i državnika, i to pod nazivom Tomina domaća i Prava Tomina.

Tanjug
Tomislav Nikolić razgleda kazane za rakiju

Kako "Vesti" ekskluzivno saznaju, pred Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije u toku je proces registracije žiga koji nosi ova dva imena, a kako je navedeno u formularu, žig se, između ostalog, odnosi i na alkoholna pića.

A za Putina - dunja i kruška

Popularna tomovača koju predsednik Nikolić peče u Bajčetini gde ima poveće imanje, stigla je i u ruke Vladimira Putina, pa neće biti neobično ako se jednog dana visoki zvaničnici iz Srbije budu vraćali sa flašom Prave Tomine. Predsednik se u jednom intervjuu pohvalio da Putinu svaki put kada se vide pokloni pakovanje tomovače. Otkrio je i da Putin najviše voli onu od - dunje i kruške.

Predsednik Tomislav Nikolić se pred Zavodom nigde ne spominje kao nosilac prava za Tominu domaću i Pravu Tominu, već je registraciju žiga pokrenulo Privredno društvo iz Rogatine kod Kraljeva Trgomen-nekretnine d.o.o, čiji je jedan od suvlasnika Predrag Mikić, inače savetnik predsednika Srbije za privredu. To znači da će savetnikova firma jedina imati pravo da prodaje proizvode sa pomenutim imenima.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Predrag Mikić je vlasnik 8,81 odsto Trgomen-nekretnina, dok je vlasnik preostalog većinskog kapitala firma NOURSELEY TRADING CORP sa Devičanskih ostrva.

Ko stoji iza of-šor kompanije nismo saznali, ali su srpski mediji ranije pisali da je to biznismen Mikić. Of-šor kompanije registrovane su u tzv. poreskim rajevima, iako posluju u drugoj državi, i na taj način njihovi vlasnici izbegavaju plaćanje poreza u zemlji poslovanja.

Uvidom u registar žigova u Zavodu za intelektualnu svojinu može se videti da je ista firma u aprilu prošle godine pokrenula registraciju naziva "prava rakija" i "prava domaća", ali je postupak registracije obustavljen.

"Vesti" su nastojale da od predsednika Srbije i njegovog savetnika Mikića dobiju potvrdu ovih informacija, ali odgovori su izostali.

Tanjug
Predrag Mikić sa Tomislavom Nikolićem

Ko je Predrag Mikić: Koloritna ličnost savetnika

Predrag Mikić bio je česta tema štampe koja ga je optuživala za razne zloupotrebe i malverzacije, ali je on uprkos svemu uspeo da sačuva mesto na Andrićevom vencu. Pisalo se kako je njegova firma Trgomen uvozila bojlere iz Makedonije pod lažnim imenom kraljevačke firme Magnohrom.

Bivša direktorka Agencije za privatizaciju Vida Uzelac je potvrdila da je Mikić vršio pritisak na nju kako bi njegov sin Žarko kupio firmu Radničko prihvatilište. Pominjan je i u vezi sa malverzacijama na Kosovu kada je kuću u Gračanici državi Srbiji prodao za čak 600.000 evra, ali je on posle tvrdio da se radilo o duplo manjoj sumi! Mlađan Dinkić ga je optuživao da je urgirao da kineska firma "Guan Nan" privatizuje Vršačke vinograde. Putevi Srbije su tužili njegovo preduzeće Trgomen PV zbog dugovanja većih od 22 miliona dinara, ali je naplatu izbegao poslavši firmu u stečaj. Štampa je otkrila i da je bio osuđen na godinu dana zatvora zbog dilovanja deviza sredinom 90-ih godina prošlog veka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.03.2015. 08:20
Заиста смо народ који увек одабере карикатуре од председника или наопаке на било који начин:Милошевић,Коштуница,Тадић и сада Николић.
Ponedeljak 23.03.2015. 10:44
taman kad pokopa Srbiju(ako se narod prethodno ne opameti),jedna tomovača dobro dođe za pokoj Srbije i budućih generacija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online