Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 09.02.2015.
07:45
J. L. Petković - Vesti A

Bitka za Trepču i srpske opštine

Nakon više od deset meseci pauze u razgovorima, za stolom će se naći novi premijeri i Srbije i Kosova, ali nije jasno o čemu će tačno razgovarati.

Fonet
Hoće rudnik bez pregovora: U Trepči se nalazi veliko bogatstvo

Dok iz Brisela najavljuju da će Aleksandar Vučić i Isa Mustafa razmotriti postignuti napredak u dosadašnjim rundama dijaloga i razmeniti mišljenja o načinima za nastavak procesa normalizacije odnosa, dve strane oprečno građanima govore šta će od ovoga rešavati.

Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri kaže da će se u ponedeljak razgovarati o pozivnom telefonskom broju za Kosovo, formiranju Osnovnog suda na severu i uklanjanju barikada na mostu na Ibru u Mitrovici.

Albanci neće o Kombinatu

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da Kombinat Trepča nikada nije bio predmet razgovora između delegacija Beograda i Prištine, ali da ostaje da se vidi da li će dvojica premijera prihvatiti da se o tome diskutuje. Sudeći po najavama iz Prištine Albanci o tome neće da pregovaraju.

S druge strane, prema najavama, Beograd će za briselskim stolom insistirati da se govori i o sudbini Trepče i formiranju Zajednice srpskih opština.

Premijer Aleksandar Vučić je najavio da će se sigurno razgovarati i o Kombinatu Trepča. Vučić je podvukao da zasad nije uspeo pokušaj Prištine da prikaže da je "Trepča bogatstvo Kosova", objasnivši je Priština želela da završi privatizaciju Trepče pre otvaranja u Briselu tog problema i spornog pitanja privatizacije srpske imovine na Kosovu.

Vlasti u Prištini nisu izrazile spremnost da kao temu dijaloga prihvate pitanje srpske imovine i Trepče, a i visoka predstavnica Mogerini je zatražila da se "ne zaoštrava pitanje Trepče".

- Sigurno će prve teme od interesa za našu stranu biti položaj srpskih opština, položaj Srpske pravoslavne crkve, srpska imovina na KiM, pravosuđe. Neizostavno je i pitanje nestalih čija sudbina, na obe strane, još nije razjašnjena - ocenio je šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Realno je očekivati da bi u cilju nastavka dijaloga i jedna i druga strana morale prvo da reše problem smene ministra u kosovskoj vladi Aleksandra Jablanovića, koga je Isa Mustafa prošle nedelje smenio. Beograd je taj potez ocenio kao duboko pogrešan i najavio da će o daljem učešću Srpske liste u kosovskim institucijama razgovarati po povratku iz Brisela.

Briselski sporazum postignut je 19. aprila 2013. i predvideo je formiranje Zajednice srpskih opština, koje je trebalo da se dogodi nakon lokalnih izbora održanih krajem te godine. Međutim, osim izlaska Srba na izbore, nije napravljen nijedan dalji korak u tom pravcu. U Briselu su do sada održane 23 runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, a poslednja je bila u martu 2014. godine, kada su se sastali tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Pozivi Vučiću i Mustafi

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je saopštila da je pozvala premijere Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Isu Mustafu, kao i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, da u prvoj rundi pregovora posle 31. marta prošle godine "razmene mišljenja o daljoj normalizaciji odnosa".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 08:07
i vučić bi hteo da omasti brke od soroša..je-be se njemu za Trepču
Ponedeljak 09.02.2015. 09:57
Koj pita Srbiju za Trepcu,to je gradjanima Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online