Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.01.2015.
09:00
B. Đokić - Vesti A

Jankovića tretirali kao izdajnika

Zaštitnik građana je pokušavao da objasni propise na osnovu kojih traži kontrolu VBA, ali je često bio prekidan pitanjima, dobacivanjima i zvižducima.

Fonet
Stavili mu krst izdajnika: Saša Janković

Povodom odbijanja Ministarstva odbrane da preda zaštitniku građana snimke koje su zaplenili posle gej parade na kojima su Andrej Vučić, Siniša Mali i dvojica pripadnika vojnih specijalaca iz "Kobri", kao i sumnji da VBA prikuplja podatke o sindikalnim liderima i nosiocima pravosudnih funkcija, juče je u Skupštini Srbije održana dugo očekivana sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Opravdanje u tužilaštvu

Tražili smo od tužilaštva da nam kaže da li smemo da zaštitniku građana damo podatke koje zahteva, ali nam oni nisu ništa odgovorili. Da li se ovim nekome ugrožava bezbednost? Mogu da vam kažem da je premijer Vučić trenutno najugroženija ličnost u Srbiji - izjavio je
Gašić, na šta se nadovezao poslanik Demokratske stranke Borko Stefanović tražeći da ministar kaže ko to ugrožava premijera.

Umesto da odgovore na sumnje zaštitnika građana Saše Jankovića da se Vojno-bezbednosna služba ponaša nezakonito, pojedini poslanici su se više bavili platom zaštitnika građana nego njegovim izveštajem. Janković je objasnio pravne propise na osnovu kojih traži kontrolu VBA, ilustrujući primere iz Evrope, ali je bio ometan dobacivanjima i zvižducima te skandiranjem "ua", zbog čega je predsedavajući Momir Stojanović često puta izricao opomen.

Član Odbora i funkcioner Demokratske stranke Dragan Šutanovac ocenio je da se sednica pretvorila u pravi cirkus.

Tokom sednice u kojoj se povremeno činilo da je Janković sam protiv svih, on nije krio koliko ga pogađa rasprava koja se praktično pretvorila u njegovo saslušanje.

- Prvi put kako sam zaštitnik građana izlažem se ovakvoj vrsti optužbi kojima mi stavljaju krst izdajnika na čelo - uznemireno je rekao Janković.

Ivana Stojiljković pitala je ombudsmana kolika je njegova i plata njegovih pomoćnika i da li pokušava da uništi život jednoj porodici, aludirajući na Andreja Vučića, brata premijera.

- Da li je teško poverovati da su moji motivi da izađem sa saznanjima u javnost da neko radi u ovoj zemlji svoj posao? Ja nikada nisam rekao da ispitujem prisluškivanje VBA već prikupljanje podataka. Moju platu je izglasala Narodna skupština i ista je kao predsednika Ustavnog suda - 340.000 dinara - izjavio je Janković, što je propraćeno navodnom nevericom i zaprepašćenjem nekolicine tih istih poslanika.

Celu raspravu pratilo je uporno negiranje ministra vojnog Bratislava Gašića da je njegovo ministarstvo prekršilo zakon.

Već viđeno

Ministar Gašić je objasnio i kako specijalci vojne jedinice "Kobre" štite mnoge državne funkcionere.
- Bivšeg predsednika Tadića i tužioca Vladimira Vukčevića, kao i njihove porodice čuvaju "Kobre". Nekadašnjeg ministra Šutanovca čuvali su do 12. decembra 2014. a bivšu ministarku pravde Snežanu Malović su obezbeđivali do 23. decembra 2014. Ona je čak imala i na korišćenje kuću Vojske Srbije - rekao je Gašić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.01.2015. 10:36
kad je neko kriv,i ne može da izbegne krivicu,napad je uvek najbolja odbrana..vučićevi bukači su to dokazali na gore pomenutoj sednici
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online