Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.01.2015.
12:43
J. L. Petković - Vesti A

Đakovčani pozivaju zvaničnike da zajedno putuju u njihov rodni grad

"Nas kamenuju oni koji su protiv Briselskog sporazuma, kamenuju nas oni koji su protiv međunarodne zajednice i protiv mira i suživota na ovim prostorimam", kaže predsednik Udruženja raseljenih Đakovčana Đokica Stanojević, ističući da prema saznanjima tog udruženja još niko nije odgovarao za napade autobuse kojima godinama unazad dolaze u rodni grad na zadušnice ili u crkvu.

youtube.com
Stanojević zove predstavnike vlasti da pođu sa narodom u Đakovicu
 

Govoreći u emisiji "Slobodno srpski", koja se emituje na mreži srpskih TV stanica na KiM, Stanojević je o poslednjem kamenovanju raseljenih Đakovčana kazao da je ostao u senci izjave ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablnovića, koji je napadače nazvao "divljacima", i još jednom ponovio da je reč o "čistoj zameni teza".

- Ministar je emotivno reagovao i on je zapravo tim imenom nazvao one koji su gađali autobus. Ovi koji napadaju Jablanovića su izvukli tu jednu reč, a što nisu pročitali celu rečenicu. To je čista zamena teza. Sad ispada da smo mi uzrok svega što je bilo loše u Đakovici tog dana, a ne žrtve. Mi smo došli u našu ulicu, našu crkvu, na naš praznik tog dana. Pozvali smo sve i rekli smo da tog dana želimo da pošaljemo poruku mira, a da li je poslata poruka mira - nije, da li je pogođena naša sloboda - jeste, rekao je Stanojević.

On je istakao da je Udruženje raseljenih pozvalo predstavnike Srpske liste u kosovskim institucijama da dođu u Đakovicu 6. januara ove godine, ali da se niko nije pojavio.

- Oni su predstavnici ovog naroda i oni su morali da dođu - kaže Stanojević.

On kaže da trenutno postoji 380 raseljenih Đakovčana koji su zainteresovani za povratak u svoj grad.

- Nama se šalje poruka gde nam kažu, konkretno iz UNHCR-a, da se vratimo šest meseci pod šatore. Pa zar da se pored svojih kuća i imanja vraćamo u šatore - pita Stanojević.

Ocenjuje da je međunarodna zajednica na Kosovu najodgovornija što još nema povratka raseljenih na Kosovo, ali da odgovornost snose i predstavnici Srba u kosovskim institucijama, kao i Beograd koji je potpisao Briselski sporazum, bez pominjanja, kako je kazao, 247.000 raseljenih Srba.

- Očigledno je da su do sada ministri u Vladi Kosova radili samo za sebe, jer toliko se para potrošilo i za povratak i sve ostalo, a još ni jedan ministar Srbin u kosovskoj Vladi nije odgovarao, gde su potrošene sve te pare, ako još imamo ljude koji žive po kolektivnim centrima i na Kosovu i po Srbiji - rekao je Stanojević.

On je najavio da će na zadušnice i Uskrs raseljeni Đakovčani ponovo otići u svoj rodni grad i da će pozvati najviše kosovske i srpske zvaničnike da im se pridruže.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online