Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.01.2015.
09:09
Lj. Ivanović - Vesti A

Automobili važniji od agrara

Srbija je usvojila štedljiv budžet za 2015, ali su u njemu ostale i dalje velike subvencije za strane kompanije koje investiraju u Srbiji kao i za "stare" velike sisteme poput Fijata. Ipak, neko će biti i zakinut, a to su poljoprivrednici.

Reuters
Tvrdo za oranje: Paori prepušteni sami sebi
 

Subvencije u agraru, jedinoj konkurentnoj grana srpske privrede su manje za pet milijardi dinara, dok su u budžetu za 2014. godinu bile manje za tri milijarde. Država se pravda da su subvencije po hektaru bile neefikasne, da se paorima otvaraju evro-fondovi, te da će novac biti preusmeren u investicije.

- Bilo koje ukidanje subvencija prema poljoprivredi nije dobro, ali ako te pare budu preusmerene za subvencionisanje nabavke repromaterijala, onda će to biti dobro - izjavio je Vojislav Malešev iz Udruženja poljoprivrednika 100 P plus.

Srbija nema šanse

Gotovo da nema evropske zemlje koja poljoprivrednicima ne isplaćuje subvencije. U Sloveniji, gde agrar nije "prioritet", agrarni budžet je 750 miliona evra, a 180 miliona evra se koristi za podršku obradi deset puta manje obradive zemlje (oko 400.000 hektara). U Poljskoj je fond za subvencije poljoprivredi težak 3,1 milijardu evra, u Mađarskoj milijardu. Srbija nema nikakvih šansi sa svojih stotinak miliona.

- Najviše novca nam je potrebno za dizel-gorivo i ne vidim razlog da se ukidaju subvencije za to - kaže Zoran Sefkerinac, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela.

Rešenje treba tražiti u drugim pravcima.
- Predložio sam da se ukinu subvencije za državno zemljište u zakupu, to bi uštedelo oko 3,5 milijardi dinara, a zatim da se ukinu subvencije onim gazdinstvima preko 50 hektara - objašnjava profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić.

Dodatnih milijardu i po do dve, prema oceni Ševarlića, moglo bi da se uštedi i kada bi se subvencije isplaćivale prema kvalitetu zemljišta, tako da oni koji imaju najkvalitetnije zemljište dobiju najmanje novca i obrnuto.

- Ne bi trebalo nikako da podstičemo recimo proizvodnju kukuruza i pšenice na Pešteru, ali heljde svakako. Treba podstaći proizvodnju maline, kupine, šljive u Pocerini, Lađevini, Šumadiji - objašnjava Drago Cvijanović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da smanjenje budžeta za poljoprivrednike u 2015. godini neće uticati na 95 odsto korisnika subvencija.

- Smanjenje u agrarnom budžetu je rezultat odluke da se racionalno troše sredstva budžeta, da se u ovoj godini subvenciniošu poljoprivredne površine do 20 hektara i da se ne daju subvencije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta - rekla je ministarka.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.01.2015. 10:59
Aktuelnoj vlasti je jedino stalo da Srbiju zaviju u crno !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online