Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 28.11.2014.
14:07 >> 15:15h
Srna A

Srpska vojska i američki marinci u zajedničkoj vojnoj vežbi

U bazi "Jug" kod Bujanovca pripadnici vojski Srbije, SAD i četiri zemlje regiona pokazali su završnog dana vojne vežbe "Platinasti vuk 15" visok stepen obučenosti za izvršavanje mogućih zadataka u mirovnim misijama.

Na vežbi je angažovano oko 360 pripadnika Vojske Srbije, marinaca SAD, vojski Bugarske, Makedonije, Rumunije i Hrvatske, te srpske Žandarmerije.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da baza Jug kod Bujanovca sve više postaje multinacionalni centar za obuku jedinica koje se upućuju u mirovne operacije.

"Nama je najbitnije sticanje novih znanja i iskustava, razmena mišljenja, jer tako dolazimo do onoga što je najvaznije za Vojsku Srbije, do operativnih i funkcionalnih sposobnosti", rekao je Gašić posle završnog prikaza multinacionalne vežbe "Platinasti vuk 15" u bazi Jug.

Gašić je naveo da je juče u Centralnoafričku Republiku u međunarodnu misiju otputovalo 72 pripadnika srpskih snaga i da tako Srbija prvi put ima više od 500 pripadnika u međunarodnim misijama i bitan je činilac u izvozu bezbednosti.

"To je kruna petnaestogodisnjeg rada i ucesca nase vojske u mirovnim operacijama", rekao je Gašić.
 

Prikazani su vojno-policijski postupci na kontrolnom punktu UN, kao i način reagovanja u slučaju demonstracija i "neubojiti oružje", odnosno oružje koje ne nanosi smrtonosne povrede.

"Platinasti vuk 15" je osmišljen tako da se pripadnici vojski zemalja učesnica, u okviru zajedničkog angažovanja, obuče za efikasnu upotrebu neubojitog oružja i planiranje i izvršenje zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju, preneli su beogradski mediji.


Međunarodna vojna vežba u Bujanovcu

U praktičnom delu vežbe prikazani su postupci i procedure u slučaju nailaska patrole na osobu od posebnog značaja, njenog privođenja, demonstracije nesmrtonosnog oružja i municije, kao i procedure koje sprovodi međunarodni vod lociran u bazi na terenu i suočava se sa lokalnim stanovništvom i demonstrantima.

Cilj vežbe bilo je povećanje interoperabilnosti i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, dok su pripadnici jedinica koje su učestvovale obučavane u radu sa neubojitim oružjem, kao i u planiranju, pripremi i realizaciji zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju.

Vežbi je prisustvovao srpski ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, te strani vojni izaslanici akreditovani u Srbiji. Vežba je počela polovinom novembra.

Baza "Jug" nalazi se na brdu Cepotina, udaljenom više od pet kilometara od Bujanovaca i planirano je da preraste u međunarodni Centar za obuku pripadnika oružanih snaga za učešće u multinacionalnim operacijama.

POVEZANE VESTI

Petak 28.11.2014. 14:12
Vojska OKUPIRANE SRBIJE PRINUDJENO " MORA" DA VEZBA SA UMNOBOLNIM SKOTEVIMA PROIZVODIMA ENGLESKO-SKOTSKOG SLJAMA I LAKIH KAFANSAKIH KURAVELA.........
Petak 28.11.2014. 15:49
Kad nemas svoje onda moras i sa tudjim...da se "ponosis".
Petak 28.11.2014. 17:09
"Platinasti vuk 15" je osmišljen tako da se pripadnici vojski zemalja učesnica, u okviru zajedničkog angažovanja, obuče za efikasnu upotrebu neubojitog oružja i planiranje i izvršenje zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju, preneli su beogradski mediji....., beogradski mediji...??? Kakva parodija, kada instruktori ovakvih vježbi su glavni i odgovorni za sve ratove na planeti ! A mi..., smo spali na tako niske grane, da je sramota, teška sramota !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online