Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.10.2014.
14:22
Beta A

EK: EU, daj Srbiji 60 miliona evra

Evropska komisija je predložila da se iz Fonda solidarnosti EU izdvoji 80 miliona evra pomoći Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj za otklanjanje štete od poplava, od čega je 60 miliona evra namenjeno Srbiji, kao najteže pogođenoj zemlji.

Predlog o izdvajanju te pomoći potpisao evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han, koji je nadležan za Fond solidarnosti EU
 

U saopštenju Evropske komisije navodi se da će Hrvatskoj od te sume biti dodeljeno 8,96 miliona evra a Bugarskoj 10,5 miliona evra za saniranje štete od poplava koje su te zemlje i Srbiju pogodile u maju i junu ove godine.

Predlog o izdvajanju te pomoći je potpisao evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han, koji je nadležan za Fond solidarnosti EU, a pomoć treba još da potvrde Evropski parlament i Savet EU. Ta sredstva su amenjena pokrivanju dela vanredenih troškova za javne radove, pre svega za obnovu ključne infrastrukture i usluga, kao i troškova operacija spasavanja i čišćenja pogođenih područja.

Srbija je 16. jula podnela zahtev za korišćenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU za otklanjanje stete od poplava, na šta ima prava, kako se podseća u saopštenju, kao zemlja kandidat za članstvo sa kojom su otvoreni pregovori o članstvu. Dodaje se da je Srbija pretrpela najveću štetu u poplavama, da su posebno pogođeni Kolubarski, Mačvanski, Moravički, Pomoravski okrug i delovi Beograda, da je pogođeno oko 1,6 miliona ljudi, dok su ključne energetske instalacije oštećene, a pijaća voda zagađena.

"Ova odluka odslikava pravu prirodu Fonda a to je solidarnost sa našim zemljama članicama i zemljama koje pregovaraju o pristupanju, u trenucima kada im je pomoć potrebna zbog prirodnih katastrofa", rekao je Han, naredni komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju. Rekao je i da "Fond solidarnosti pomaže tim zemljama da stanu na svoje noge i povrate stabilnost koju ugrožavaju ozbiljna šteta naneta ekonomskim sektorima poput turizma, kao i oštećena infrastruktura".

"Ova podrška će pomoći Srbiji, Bugarskoj i Hrvatskoj da se oporave od teških poplava koje su ih pogodile ranije ove godine i pomoći će  da se nadoknade troškovi za operacije spasavanja i čišćenja u pogođenim područjima", istakao je on dodavši da su sredstva namenjena za otklanjanje neposredne štete i hitne potrebe nakon poplava.

Podsetio je da su 28. juna ove godine na snagu stupili izmenjeni propisi za koršićenje Fonda izmenjeni koji su treba da pojednostave posotjeći sistem i kriterijume kako bi sredstva mogla brže da se isplaćuju.

"Verujemo da će i članice takođe pokazati solidarnost i ispuniti svoja obećanja tako što će brzo odobriti sredstva odvojena u te svrhe", rekao je odlazeći komesar za regionalnu politiku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online