Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Sreda 08.10.2014.
19:07
Beta A

"Za Južni tok u Srbiji se može pitati i EU"

Evropski komesar Štefan File je u sredu u Briselu stavio do znanja da se o izgradnji gasovoda "Južni tok" u Srbiji mogu pitati i zemlje članice.

Sporazum Vlade Srbije i Rusije o Južnon toku izaziva zabrinutost: Štefan File

File je time odgovorio na pitanje o tome šta znači stav u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU da "izaziva zabrinutost" srpski zakon o tom cevovodu za ruski zemni gas.

Kako piše u poglavlju "Energija" Izveštaja koji je objavila Evropska komisija, tim zakonom se sprovodi sporazum vlada Srbije i Rusije "što izaziva zabrinutost u pogledu njegove usaglašenosti s obavezama Evropske energetske zajednice" čija je Srbija članica, zajedno s državama EU, kao i Ukrajinom i Moldovijom.

File je posle konferencije za štampu, na kojoj je obrazložio godišnji izveštaj o proširivanju EU, novinarima iz Srbije kratko rekao da su članice EU pokrenule i postupak za utvrđivanje kršenja propisa Unije povodom namere članice EU - Bugarske, da gradi deonicu "Južnog toka".

Ali, dodao je, "ništa više od toga ne želim da kažem".

U poglavlju "Energija" izveštaja o napretku Srbije u reformama i pregovorima o članstvu s EU, piše da je "zakon o gasovodu Južni tok usvojen zajedno sa uredbom o prostornom planu za njegovu izgradnju".

Takođe se navodi da vlasti Srbije "nisu ostvarile napredak u primeni obaveza o bezbednosti isporuke prirodnog gasa, mada stalno dograđivanje skladišta Banatski dvor jača bezbednost snabdevanja".

Vlada Srbije je u izveštaju Evropske komisije pohvaljena zbog uređivanja tržišta energije.

Pored ostalog je naglašeno da će Vlada Srbije morati da dodatno pospeši "primenu Zakona o energiji i usaglašavanje s 'Trećim energetskim paketom' EU" koji reguliše snabdevanje, isporuku i uslove konkurencije za izgradnju sistema dopremanja energenata unutar EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.10.2014. 19:15
Ne brinite se, tu je Hrvatska sa njihovim busotinama na Jadranu, ima gasa koliko volis.
Sreda 08.10.2014. 19:20
...File, spavaj bez gace, srbija ne trazi tudje a brani svoje, gasovod kroz srbiju je mnogo korisniju od 78 dana NATO bombardovanje p to sa osiromasen uraniju, gde si onda bio da srbiju spasis a brines se za gasovod citava evropa od njega moze imat koris.
Sreda 08.10.2014. 19:59
U KIRBI-Lendu, se OPASNO priblžavaju bolja vremena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online