Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.10.2014.
03:30
D. N. Petrović - Vesti A

Sandžak rasadnik terorista

Podizanje optužnice protiv grupe vehabija, članova mesdžida El Furkan, nije nikakvo iznenađenje u Novom Pazaru gde su članovi ove radikalne islamističke družine, registrovane kao nevladina organizacija, godinama javno delovali i bili najeskponiraniji ogranak Al Kaide i Al Nusre, a poslednjih meseci i sa prostora bivše Jugoslavije najbrojniji ratnici Islamske države u Siriji i Iraku (IDIL).

Ne plaše se američkih bombi: Teroristi islamske države na ratištu u Siriji
 

Aktivnost El Furkana posebno je intezivirana nakon otkrivanja terorističkog kampa na planini Ninaji, ubistva vehabijskog vođe Ismaila Prentića, ranjavanja njegovog saradnika Senada Ramovića - Becana i hapšenja desetak najviđenijih vehabija od kojih neki još izdržavaju dugogodišnje zatvorske kazne.

Sve ih više gine

U Siriji je do sada poginulo pet-šest Sandžaklija, prvi je stradao Eldar Kundaković iz Novog Pazara, a potom i 19-godišnji Mirza Ganić iz sela Sebečeva kod Novog Pazara koji je bio odličan đak u gimnaziji, u IDILU su ga sve do smrti koristili da preko interneta privlači nove borce iz Sandžaka. U Siriji su poginula još dvojica Bošnjaka iz Sjenice i dvojica iz Rožaja. U Novom Pazaru je nedavno porodici izjavljivano saučešće zbog pogibije njihovog sina koji je iz Holandije otišao da se bori "za veru" u Siriji.

Nakon brojnih sukoba sa drugim vernicima po novopazarskim džamijama i tvrdnji muftije Muamera Zukorlića da vehabije hoće da ga ubiju, gro tadašnjih ekstremista, a sada džihadista, povukao se "u ilegalu" i umesto u Arab džamiji, koja im je bila glavno stecište, počeo je da se okuplja i klanja u iznajmljenim kućama ili drugim sličnim prostorima u kojima su dersove često držale i njihove "kolege" iz Gornje Maoče, Bužima i Sarajeva u Bosni, iz Makedonije, sa Kosova.... Bilo je i nekoliko poseta uglednih "šejkova" iz inostranstva...


Upravo u to vreme u naselju Rasadnik počeo je da radi i mesedžid (mesto za molitvu) El Furkan, a vehabije koje su se tu okupljale predvodio je Abid Podbićanin, radikalni islamista koji je svojevremeno studirao u Saudijskoj Arabiji, a potom se vratio u Bosnu, gde je izvesno vreme proveo u Gornjoj Maoči u tamošnjem vehabijskom "kampu", a zatim je, najverovatnije po nečijem zadatku, vraćen u Novi Pazar da širi radikalni islam i regrutuje mlade Bošnjake za svoju organizaciju.

Pretnje Aidi, Rasimu i Fahrudinu

Sandžaklije u redovima IDIL-a često su pretile političarima, javnim ličnostima i drugima u Sandžaku i Bosni koji su se protivili njihovom odlasku u Siriju i tražili da se to spreči. Pretnje smrću upućivane su Rasimu Ljajiću, Fahrudinu Radončiću i posebno predsednici novopazarskog Urban-ina Aidi Ćorović koja je morala da dobije i stalnu policijsku pratnju.

Dalje od Novog Pazara za El Furkan se čulo pre tri godine kada su Podbićanin i njegove "kolege" brutalno, ispred ulaza u njihovo sedište, napale ekipu Federalne televizije iz Sarajeva kojoj su polomile kameru, zapretivši novinaru i snimatelju da će ih, ako se ponovo pojave, pobiti.


Aktivisti El Furkana ponovo su u žižu javnosti dospeli kada je njihov saborac i "brat" Mevlid Jašarević, inače Novopazarac, pucao na američku ambasadu u Sarajevu. Abid Podbićanin je tada tvrdio da je Jašarević često boravio u El Furkanu, ali je odlučno odbijao svaku vezu sa onim što je Mevlid počinio u Bosni. Na sandžačkim sajtovima članovi i simpatizeri veličali su Jašarevića sve dok se u sarajevskom sudu nije pokajao i javno odrekao svojih vehabijskih prijatelja.


Policija u martu ove godine uhapsila dvojicu članova Furkana, Izudina Crnovršanina i Seada Plojovića pod sumnjom da u Sandžaku regrutuju borce za Islamsku državu Iraka i Levantea (IDIL), međutim, oni su se branili tvrdnjom da samo slede Alahov put i da nemaju nikakve veze sa regrutacijom i slanjem boraca u Siriju. Još su u pritvoru.


Hapšenje Crnovršanina i Plojovića bilo je signal Abidu Podbićaninu da se što pre "izgubi" iz Novog Pazara. Prema informacijama iz vehabijskih krugova, on se najpre "vratio" u Gornju Maoču, jedno vreme je regrutovao borce za Siriju po Bosni, Kosovu i zapadno-evropskim zemljama, a potom je preko Turske, gde je njegov saradnik Tefik Mujović od ranije organizovao ispostavu El Furkana, stigao u Siriju.

Pred početak američkog bombardovanja položaja IDIL-a, posredstvom novopazarskog internet portala Sandžak-haber, video-porukom oglasio se iz Sirije pozivom muslimanima u Sandžaku, Bosni i širom sveta "da se odupru američkoj agresiji na islam" naglasivši da će američki napad na IDIL biti ispit za njega i njegove saborce: da li iskreno veruju u Alaha.


Niko tačno ne zna koliko su Podbićanin i drugi aktivisti El Furkana poslali boraca u Siriju i Irak, procenjuje se da samo iz Sandžaka za IDIL ratuje 50 džihadista, puno ratnika El Furkan je regrutovao i u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i zemljama zapadne Evrope.
 

Opasnost od "usamljenih vukova"

Nema konkretnih pokazatelja koji bi upućivali na zaključak da radikalni islamisti pripremaju terorističke akcije protiv Srba na Kosovu i Metohiji, ali nisu isključeni pojedinačni napadi takozvanih "usamljenih vukova", rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.


To je, kako je naveo Drecun, zaključak koji je Odbor za Kosovo i Metohiju izveo na osnovu informacija nadležnih bezbednosnih službi srpske vojske i policije.
"Zaključili smo da je na KiM uspostavljena snažna mreža radikalnog islama i terorizma. Pojedini pripadnici te mreže učestvuju na džihad ratištima u terorističkim organizacijama, posebno u Siriji i Iraku. Jedan pripadnik te mreže izveo je samoubilačku terorističku akciju, a određeni broj njih vratio se Kosovo", rekao je Drecun.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
Četvrtak 09.10.2014. 07:57
Sada ste se setili da je Rška rasadnik terorista a kada su ti isti teroristi ratovali u bosnio na strani muslimana klali i ubijali srbr i mirne dušre se vratili u srbiji da ih niko nije pitao gde su bili i šta su radili ,a sad kada su otišli u siriji zabolela vas glava pa i neka vas boli jer bolest niste sprečili a sad bi ga lečili
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online