Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 10.09.2014.
07:47
Lj. Ivanović - Vesti A

Beograd nastavlja haške procese

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Mehanizam za međunarodne krivične sudove koji su nasledili tribunale za ratne zločine u Jugoslaviji i Ruandi, zaključili su sporazum koji definiše saradnju po isteku mandata tribunala koje je osnovao Savet bezbednosti UN.

Memorandum o razumevanju potpisali su tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević (na fotografiji) sa tužiocem Hasanom Ubakarom Džalouom
 

Memorandum o razumevanju potpisali su tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević sa tužiocem Hasanom Ubakarom Džalouom, a njime je definisano da istrage i procesi protiv počinilaca ratnih zločina prelaze u isključivu nadležnost domaćeg pravosuđa, što će biti primenjeno kako na Srbiju, tako i na BiH i Hrvatsku. Tužilac Vukčević je potvrdio da će tužilaštvo voditi istrage protiv visoko rangiranih osoba koje se sumnjiče za ratne zločine.


- Prestankom rada Haškog tribunala ne prestaje i bavljenje ratnim zločinima, već ono sada prelazi na pravosudne organe u regionu - precizira Vukčević.


Memorandumom je precizirano da će Mehanizam koji takođe ima sedište u Hagu, dostavljati srpskim, bh i hrvatskim sudovima pristup dokazima, dokumentima i svedocima. Sam Mehanizam ne može da podiže optužnice, niti zahteva hapšenja, ali može da lokalnim sudovima dostavlja materijalne koje će, prema rečima Vukčevića, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine "tretirati kao krivične prijave" i eventualno podizati optužnice. Isti slučaj je i sa vlastima u Sarajevu i Zagrebu.


- Tužilaštvo ne preuzima obavezu da podiže optužnice, već je samo u obavezi da razmotri dokaze koje je prikupio Haški tribunal, pa ako iz njih proizilazi da je neko izvršio krivično delo, ono će dalje da postupi - rekao je Vukčević.


Za razliku od postjugoslovenskog prostora, Mehanizam ima pravo da hapsi i procesuira još devet optuženika iz rata u Ruandi, a koji su u bekstvu. Pred Tribunalom u Hagu još se vode postupci protiv Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja.

Nadležni i za žalbe Karadžića i Mladića

Mehanizam za međunarodne krivične sudove preuzima od Haškog tribunala i eventualne žalbene postupke u postupcima protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja. Rezidualni mehanizam će nastaviti sa radom sve dok Savet bezbednosti UN ne donese odluku o njegovom zatvaranju.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.09.2014. 07:58
Opet cemo mi Srbi osuditi Srbe dok ce Hrvati i Bosnjavci svoje osloboditi.
Sreda 10.09.2014. 12:02
Vladimira Vukcevica je postavio DR Vojislav Kostunica da bi iz druge ruke satanizovao Srbe i Srbiju. Jos je pride Vukcevicu pridodao dvorsku ludu Bruna Vekarica da svojim izjavama ne samo nanosi stetu optuzenim Srbima vec i podriva ceo pravni sistem Srbije. za kormilara dvojcu Vekaric - Vukcevic, su postavljene "zene u crnom" a za trenera Sonja Biserko. Sve je To DR. Kostunica ukonponovao, a da se Vlasi nebi setili sve optuzene prebacio u HAG, sad ce neku boraniju da prebiraju po Srbiji.
Sreda 10.09.2014. 14:19
ovaj lizedupac će to da obavi.prijavljujem se da mi sude.Oni sude samo onima koji su bez krivice krivi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online