Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.04.2010.
10:19
Politika A

Pravoslavci i katolici na istoj frekvenciji

Od oktobra prošle godine na istoj frekvenciji, 90,7 MHZ u blokovima od po četiri časa emituje se radio-program Katoličke biskupije "Radio Marija” i Pravoslavne crkvene opštine u Subotici "Slavoslovlje”. Ovo je u svetu jedinstven slučaj da se radio-programi dve hrišćanske crkve emituju na istoj frekvenciji po principu "podele vremena” (timesharing). Osim u Subotici, ista situacija je i u Somboru.

Radio Marija

Čaba Kovač, zadužen za promociju i širenje mreže programa "Radio Marije”, objašnjava za "Politiku” da se na ideju o podeli frekvencije došlo kada su shvatili da će po planu RRA biti manje frekvencija za ovaj region. Zbog toga su se dve crkve dogovorile o zajedničkom nastupu, predale dokumentaciju i sada dele radio-talase na najbolji način, svedočeći o religijskom dijalogu, toleranciji i ideji ekumenizma na praktičnom nivou.


"Trećina programa "Radio Marije” odnosi se na molitvu i crkvenu nauku, trećina je ono što se naziva promocija životnih vrednosti, odnosno svih tema i znanja koji doprinose kvalitetu života pojedinca i zajednice, a trećina je, naravno, muzika. "Radio Marija” je prisutna na ovom regionu od ranije, i bitno je da su naši slušaoci prihvatili podelu vremena sa "Slavoslovljem”, da je skala radija na ovoj frekvenciji, bez obzira koja hrišćanska crkva ima program. Tako su nam se događale i simpatične situacije da se u programu, koji se vodi na mađarskom jeziku, javi slušalac da prijatelju čestita slavu. U tim momentima znamo da su nas slušaoci prihvatili, pa zbog toga i planiramo da pravimo i neke zajedničke emisije“, kaže Kovač.

Radio "Slavoslovlje” u julu prošle godine počeo je da emituje eksperimentalni program, a od oktobra su i zvanično u etru. Glavni i odgovorni urednik programa je prezviter Đorđe Dimić, a dnevni urednik je Boro Ostojić. Redakcija "Slavoslovlja” uvek ističe kako su im saradnici "Radio Marije” pružili ruku pomoći na početku njihovog rada, a da se dobra saradnja nastavlja. Tako je za katoličko Badnje veče i Božić, "Slavoslovlje” ustupilo svoje termine emitovanja "Radio Mariji”, dok je za pravoslavni Božić, situacija bila obrnuta.


„Radio "Slavoslovlje” nastoji na moderan način da prikaže učenje i kulturu koja se neguje u okrilju Srpske pravoslavne crkve, a radio je otvoren i za druga dostignuća u cilju otkrivanja istine o svetu, čoveku i prirodi“, rekao je prezviter Dimić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online