Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 04.07.2014.
07:41
D. N. Petrović - Vesti A

Pešter je srpski Kavkaz

Savijena do zemlje i teško pokretna, starica Ilinka Milić (75) iz Buđeva na Pešteru po ceo dan provodi uz svoje stado koje trenutno broji oko stotinu ovaca i jagnjadi i desetak goveda.

Ona može, a mladi i jaki momci ne mogu, to jest neće. Želja joj je još samo da jednom vidi grad i srpske manastire: Baka Ilinka Milić
 

Teško hodajući, uz pomoć štapa, Ilinka dnevno prepešači po nekoliko kilometara, a uveče, kad stado vrati kući i ujutru rano, stigne da braći Žarku i Branku i bratanici Mariji pomogne oko muže i pravljenja sjeničkog sira.


- Nisam se udavala, nemam dece, a braća Žarko i Branko su bez žena, Branko se nije ženio jer je ovde nemoguće naći devojku, a Žarkova supruga je otišla čim je rodila Mariju. Nije bila sa Peštera, nija naviknuta na surove uslove u kojima živimo i nije mogla da se navikne na ovdašnji život, sad je negde u Šumadiji - priča Ilinka i dodaje:
 

Nikuda bez sira i surutke

U zaseoku Buđevo je i Ilinkin ranč

Baka Ilinka ne pamti kada je popila sok, nikada nije pila alkohol, ali zato umesto vode pije - surutku koja joj prija na svim temperaturama i jede uglavnom sjenički sir koji, kao i drugi Pešterci, spravlja na originalan način, bez prokuvavanja mleka. Volela bi, kaže, kad bi za to imala novca, da ode do Sjenice i Tutina, da vidi narod, a želja joj je da, pre nego što ode na onaj svet, poseti manastire Crnu reku, Sopoćane i Đurđeve stupove.

- Na Pešteru je nemoguće naći čobanina, toliko mladih u Sjenici i Tutinu čekaju posao, a niko neće, ni za kakve pare, da čuva ovce. Ako ja ovako stara i savijena mogu da čuvam 100 ovaca, zašto to ne bi mogao neki mladić, mesečno bi imao hranu i 350 evra - naglašava Ilinka i dodaje da postoji još jedan razlog za njeno "angažovanje".


- Ne teraju me braća, moja je želja da budem uz stado, hoću da doprinesem porodici, da im pomognem da lakše prežive na surovom Pešteru. Uz to, kad je čovek u pokretu, kad nešto radi i kad zdravo razmišlja - lepše i duže živi. Hvala bogu, ako izuzmem kičmu, ništa me drugo ne muči, nikada nisam bila kod lekara i nemam nameru, nadam se da ću čuvati ovce bar još desetak godina - uverena je ova starica.

Od pešterskog vazduha i zdrave hrane živi se po sto godina
 

Baka Ilinka nije jedini čobanin na Pešteru koji "gazi" osmu deceniju života. Neki Pešterci su pregurali i stotu i još "trče" za svojim stadom, neke je na to naterala muka, a neke želja da budu u pokretu i što duže požive.


Prema nekim mojim saznanjima, na Pešteru živi oko 30 stogodišnjaka, neki su, poput Dragune Martinović iz Jarebica kod Tutina, poživeli i do 115. godine zbog specifične klime i zdrave ishrane. Mnogi Pešter nazivaju srpskim Kavkazom.

Zime su ovde "sibirske", leta su topla, ali bez vlage, pa bolesti i razni "bacili" zaobilaze ovaj kraj. I ljudi su očvrsli, naviknuti su na muku, bore se i ne predaju, zato verujem da će baka Ilinka, iako na prvi pogled izgleda staro i onemoćalo, poživeti još mnogo godina i biti uz svoje stado, uveren je publicista Redžep Halilović koji godinama istražuje fenomen dugovečnosti na Pešterskoj visoravni.

POVEZANE VESTI

Petak 04.07.2014. 08:33
Komunizam je sjenicake odveo iz sela u gradove dz rade u fabrikama.pun ih je kragujevac i kraljevo...niki ziv ne moze da ih vrati vise.oni su poznati stocari i proizvodjaci cuvenog sira,najboljeg na svetu po meni. ...selo podcenjujemo trpimo u gradovima..ostajte u gradove u propast....komunizam necemo preziveti.
Petak 04.07.2014. 12:49
Jes ali zamisli samo zivot na selu, zimi na pesteru -40, ljeti plus 35, od 5 ujutru za stokom, cio zivot sekanje, rad i samo rad, da bi na kraju dosao tip iz grada i dao ti pi 2.5 eura, iliti 300 dinara za kilo istog tog muceno zaradjenog sira...Cemeran je to zivot, a lako je nama pricat odavde kako je to fino i lijepo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online