Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 07.06.2014.
17:37
Beta A

Jad i čemer na groblju u južnoj Mitrovici

Nekoliko stotina Srba iz Kosovske Mitrovice danas je na Zadušnice, bez pratnje policije i na sopstveni rizik i odgovornost, posetilo grobove svojih rođaka u južnom delu grada. Srbi su obišli i grobove svojih najmilijih u Prištini i Kosovu Polju, gde su groblja očišćena, a spomenici obnovljeni pred Zadušnice.

Umesto grobova najmilijih zatekli otkopane rake (Foto: Ilustracija)
 

Porušeni i oskrnavljeni nadgrobni spomenici, humke zarasle u korov i zapaljena kapela, slike su tog groblja u poslednjih 15 godina.

"Nadamo se i strpljivo čekamo da ispune obećanje i urede nešto, ali svaki put je sve teže i bolnije", rekao je pravoslavni sveštenik Milija Arsović.

On je naveo da je to dokaz neodgovornosti institucija južne Kosovske Mitrovice.

"Kad god narod dođe ovde, zatekne jad i bedu. Stalno nas ubeđuju da čiste, kose, rade nešto korisno za srpski narod, ali nisu mogli da nas uvere jer ovo što smo videli danas jeste velika katastrofa", rekao je Arsović.

Na groblju je teško naći grobove zarasle u korov, u zarasloj travi vrebaju otvorene humke iz kojih su mnogi iskopali i odneli posmrtne ostatke, sveće ne smeju da se zapale da ne plane trava, slika je groblja 15 godina posle završetka rata.

Od bombardovanja 1999. godine više od 90 odsto spomenika na tom groblju je porušeno. Odneto je sve što je moglo da se odnese, bronzane biste, metalne ograde, a vandali su počeli da odnose i čitave spomenike. U severnom, srpskom delu grada, groblje na kojem se i danas sahranjuju muslimani ostalo je netaknuto.

U Prištini se potrudili

Raseljeni Srbi obeležili su danas Zadušnice na očišćenim grobljima u Prištini i Kosovom Polju. Na manjem delu pravoslavnog groblja u Kosovom Polju opštinske službe su i danas završavale raščišćavanje od preostalog trnja, korova i šiblja, dok je srpsko pravoslavno groblje u Pristini potpuno očišćeno.

Pravoslavni sveštenik iz Kosova Polja Nikola Dragićević rekao je da se groblje u tom mestu prostire na oko četiri hektara i da je na tom groblju od 1999. godine porušeno 167 nadgrobnih spomenika, ali da su svi obnovljeni uz podršku Vlade Kosova.

Dragićević je naveo da na Zadušnice dolaze i raseljeni Srbi koji žive u mestima centralne Srbije, kao i interno raseljeni iz Kosova Polja koji žive u srpskim selima u centralnom Kosovu. Dodao je da u Kosovu Polju Srbi žive još u deset porodičnih kuća i u tridesetak stanova.

Na pravoslavnom groblju u Prištini zjape dva ogromna kratera koja su napravile NATO bombe 1999. godine. Na tom groblju popravlejno je više od 130 nadgrobnih spomenika, ali raseljeni Srbi očekuju da i drugi porušeni spomernici budu obnovljeni.

Svi koji su danas bili na groblju zadovoljni su jer je konačno očišćeno i što im je omogućeno da nesmetano prilaze grobovima.

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović rekao je novinarima na prištinskom groblju da je tu "sada potpuno drugačija situacija, što je ohrabrenje za održavanje takvih mesta" i opstanak i povratak onih koji su pre 15 godina izbegli.

POVEZANE VESTI

Subota 07.06.2014. 19:14
Neka dodje Vucic i Dacic da vide porusene spomenike i groblja,usta su im puna demokratije sa Kosovom a narod pati,Kosovo je gospodin lazljivi pustio niz vodu zarad svojih bolesnih politickih ambicija,koje ce ga sigurno skupo kostati ali nazalost Srbija i narod platili su visoku cenu i tek ce platiti.
Subota 07.06.2014. 18:34
Jadna je situacija srba sa Kosova kada ocekuju da situacija na groblju bude svake godine sve bolja kako bi resili da se vrate. Uzas, Petrovicu i ti predstavljas vlast u koju narod treba da veruje, skandal.
Subota 07.06.2014. 21:15
"Европско Косово" у свом пуном сјају! За ово су нас бомбардовали, а Рачак је само изговор! Ко другоме јаму копа сам у њу упада!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online