Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.05.2014.
06:29
D. Đ. A

Vlast selo pustila niz brdo

U Zladovačkom zaseoku Suljinci kod Trgovišta obilne kiše ponovo su pokrenule klizište koje se pojavilo 2010. godine. Kako od tada ništa nije preduzeto, 30-ak meštana iz devet kuća strahuju šta im donosi sledeći dan.

U Zladovačkom zaseoku Suljinci kod Trgovišta obilne kiše ponovo su pokrenule klizište koje se pojavilo 2010. godine (Foto: Ilustracija)
 

Pre četiri godine ovde je boravila stručna ekipa Geološkog instituta Srbije i utvrdila da je pet hektara ovog zaseoka pod klizištem i da će ono napredovati ukoliko se nešto ne preduzme. Imaju i rešenja kojima se nalaže iseljenje, ali se ne nudi smeštaj.


Meštani, ogorčeni na letargiju brojnih političara koji su se smenjivali na čelnim pozicijama u opštini, danas se sa pravom ljute i pitaju se šta će biti sa njima kada je klizište opet proradilo.


- Gde ćemo ne znam ni ja više sam - kaže Mića Stamenković.


Njegov rođak, Radovan Stamenković nastavlja u dahu i tvrdi da spasa nema.
- Vrata se ne zatvaraju u sobama, takođe ulazna, po celu noć zlokobno pucketa, ne spavamo... Samo jedno pomislimo: "Sad smo gotovi" - mračan je Radovan.

Znaju za patnju

Opštinu Trgovište pre četiri godine zadesila je velika poplava. Reka Pčinja pokazala je tada svoju zlu ćud. Zato stanovnici kažu da najbolje razumeju patnju i muke kroz koje prolazi stanovništvo poplavljenih područja u Srbiji. Na sreću, Pčinja je sada u svom koritu ali kišni talas doneo je novu nevolju obližnjem Zladovcu.

I Milutin Stamenković je razočaran, posebno odnosom vlasti u Trgovištu.
- Oni nas lažu. Kažu nam da idemo u Radovnicu. Ama gde ćemo, ovde su nam kuće, okućnice, stoka, sve. Do sada niko nije evakuisan - kaže Milutin.


Ogorčeni su i ljuti na opštinsku vlast koja im preporučuje evakuaciju u susednu Radovnicu jer nemaju para da svakodnevno putuju do tamo niti ima ko da im nadgleda stoku od koje preživljavaju.


Nadležni u Trgovištu su izneli u javnost da su žene i deca izmešteni u osnovnoj školi u Radovnici, a da su muškarci ostali na svoju odgovornost.


- Sramota što neko pokušava da prikrije svoj nemar prema građanima. To je laž, nismo se iselili, ni žene i deca. Gde da idemo, ja sam u penziji, moj muž ne radi, ovde imamo stoku, pčele, kuću, sve ima da nam pokradu, ovde vri od lopova. I ne smemo da odemo - kaže Blagica Stamenković.


U školi u Radovnici nismo zatekli nikog ko je evakuisan. Baš kao što su i meštani izjavili, niko nije i neće ovde da dođe. Detalje nismo mogli da saznamo, jer direktor škole nije želeo da nas primi uz obrazloženje da je na važnom sastanku.

 

Pukotine - male!

Aleksandar Nastasović, predsednik štaba za vanredne situacije u Trgovištu, kaže da stanje na terenu nije alarmantno.
- Veća pomeranja i pukotine nisu zabeležena od 2010, ali ljudi strahuju. Ja sam bio na terenu i video da se na par mesta pojavljuju pukotine, ali su one minorne, od nekih pet milimetara za koje meštani tvrde da su se proširile usled kiše - kazao je Nastasović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online