Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.03.2010.
14:05
Tanjug A

Završen tekst Deklaracije o Srebrenici

Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, navodi se u nacrtu skupštinske deklaracije o Srebrenici. U preambuli deklaracije piše da se "očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude zločine počinjene nad Srbima".

Kolegijum Skupštine koji je odlučivao o tekstu Deklaracije

U preambuli se dalje navodi da Skupština Srbije najoštrije osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljm nad pripadnicima drugih naroda i religija.

Genocid po Međunarodnom sudu pravde

 

Postojanje genocidne namere je, po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije, izvan razumne sumnje dokazano jedino u slučaju srebreničkog masakra u julu 1995. godine, zaključile su sudije Međunarodnog suda pravde (MSP). Potvrđujući da su snage bosanskih Srba u Srebrenici počinile genocid, najviši svetski sud nije utvrdio da se odgovornost za taj zločin može pripisati tadašnjoj SR Jugoslaviji. Zaključak suda je da se neposredni izvršioci genocida - uprkos svoj pomoći i podršci koju su dobijali od Beograda - ipak ne mogu smatrati njegovim “organima ili agentima.” Po oceni suda nije, takođe, dokazano da je Srbija učestvovala u zaveri da se počini genocid ili bila saučesnik u njemu.

 

Međunarodni sud pravde u februaru 2007. godine je proglasio Srbiju odgovornom zbog propusta da spreči genocid u Srebrenici kao i da kazni ili izruči Tribunalu počinioce tog zločina, a u prvom redu generala Ratka Mladića. MSP, međutim, nije optužio Srbiju za genocid. Od Srbije se zahteva da bez odlaganja, u skladu sa obavezama koje ima po Konvenciji o genocidu, preduzme efektivne korake da kazni počinioce genocida i izruči Tribunalu optužene za taj i druge ratne zločine.

 

Kao što je predsednik Srbije Boris Tadić rekao 26. februara 2007: “Današnja presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu, institucije koja postoji već više od šezdeset godina, veoma je važna za Republiku Srbiju i njene građane, jer je utvrdila da Srbija nije sprovela genocid u Bosni i Hercegovini“.

SRS: Nemerljiva šteta Srbiji

 

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da radna verzija deklaracije o Srebrenici ima za cilj da nanese nemerljivu štetu Srbiji, Republici Srpskoj i njihovim građanima.

"U Srebrenici nije počinjen genocid, jer nije doneta nikakva presuda o tome. U Srebrenici je bio zločin i oni koji su ga počinili treba da odgovaraju, ali da se sav teret stavi na Srbiju i RS za cilj ima da se RS proglasi genocidnom i da nestane sa političke scene", rekao je Todorović dodavši da su u tekstu iznete neistine činjenice''.

U Deklaraciji se izražava "saučešće i izvinjenje" porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ova tragedija. Navodi se i da Skupština Srbije pruža podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspsešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića radi suđenja pred haškim tribunalom.

Sve nekada sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, kao i druge države bivše Jugoslavije pozvane su da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

"Skupština izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država sa teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda kao i da će izraziti sopstveno saučešće i izvinjenje porodicama srpskih žrtava".

 

SNS: Osuditi sve zločine

 

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da bi za njegovu stranku bila prihvatljiva deklaracija kojom bi bili osuđeni svi zločini počinjeni u ratovima 90-tih godina I u kojoj bi bila apostrofirana Srebrenica, ukoliko je to, kako je rekao, zaista potrebno. Nikolić je dodao da u deklaraciji treba da stoji da Srbija od drugih zemalja traži da se na isti način odrede prema žrtvama koje je imao srpski narod i nad zločinima koji su počinjeni nad srpskim narodom.

Autori Deklaracije, dodaje se, pozvali su se na Ustav Srbije u kome su ljudski život i dostojanstvo neprikosnoveni, na norme Univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima i druge međunarodne akte, a rukovodeći se, kako se ističe, ciljevima obezbeđenja stalnog mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana i daljem unaprđenju prijateljskih odnosa među državama bivše Jugoslavije.


Predlog Deklaracije podeljen je šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije i novinarima, a šef poslaničkog kluba za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija ne očekuje suštinske promene tog teksta tokom parlamentarne rasprave.

Ona je objasnila da se do teksta došlo posle konsultacija obavljenih u širem krugu što joj, kaže, daje uverenje da neće biti suštinskih izmena teksta.

Prema najavama predsednice parlamenta Slavice Đukić - Dejanović tekst Deklaracije mogao bi da se nađe na sednici parlamenta 30. ili 31. marta.

DSS osudio tekst o deklaraciji

 

Demokratska stranka Srbije ocenila je da je neprihvatljivo to što je Kolegijum Skupštine Srbije, na Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja, raspravljao o sadržaju nacrta rezolucije o Srebrenici. "Neprihvatljivo je i nemoralno da Skupština Srbije usvaja rezoluciju koja deli nevine žrtve po nacionalnoj i verskoj pripadnosti, jer sve žrtve zaslužuju da im se iskaže pođednako poštovanje", naveo je portparol DSS-a Petar Petković. Petković je u saopštenju ocenio da je "jedino pravedno usvojiti predlog rezolucije DSS kojom se osuđuju svi zločini i iskazuje pođednako poštovanje prema svim žrtvama, jer Srbija koja je najviše stradala tokom 20.veka ima i najveći interes da se zločini osude". Poslanici DSS nisu prisustvovali sednici kolegijuma.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online