Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 01.04.2014.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Kasapima sude u Hagu?

Optuženima za zločine iz izveštaja Dika Martija, poznatijeg kao slučaj "žuta kuća", sudiće se pred specijalnim sudom u Hagu, a ne u Prištini kao što je tražila kosovska vlada.

Foto: Ilustracija
 

Posle višemesečnih konsultacija iza strogo zatvorenih vrata, zemlje članice su odlučile da se osobama koje bude optužio šef specijalnog istražnog tima Klint Vilijamson sudi u Holandiji. Ovo je Tanjugu rekao briselski diplomata, objasnivši da je u Prištini ne bi bilo moguće obezbediti adekvatnu zaštitu svedoka i ostalih učesnika u procesu.

Premda niko nije želeo da zvanično potvrdi ovu informaciju, nezvanično je i "Vestima" iz diplomatskih izvora potvrđeno da je sud u Hagu opcija za one zločine koje će proizvesti Vilijamsonova istraga.

U optužnici Tačijevi ljudi?

Pre nekoliko meseci u medije je procurela informacija da je specijalni istražni tim Evropske unije završio istragu i da će optužnica obuhvatiti bivše komandante Oslobodilačke vojske Kosova. Od tada je Tači intenzivirao kampanju da se takvo suđenje održi u Prištini, uz učešće kosovskih sudija i tužilaca. Zajedno sa ministrom pravosuđa Hajredinom Kučijem oni su lobirali u evropskim prestonicama, ali i Vašingtonu, sa ciljem da ograniče štetu koju će optužnice, za koje se očekuje da će obuhvatiti i neke bliske Tačijeve saradnike, naneti reputaciji njegove Vlade i OVK.

- Preuranjeno je komentarisati, ali neke stvari su sada jasno vidljive. Zbog poznate situacije u pravosuđu na Kosovu i Metohiji evidentno je da oni koji su počinili teške zločine nad civilnim stanovništvom izmiču pravdi i da Euleks sa svim svojim tužiocima i sudijama nema kapaciteta za to. Kada je reč o sudu koji bi mogao da ih izvede pred lice pravde, prva varijanta je bila da to bude u Briselu, jer je najveći problem ugroženost svedoka - kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.


Podsećajući na slučaj koji se pred međunarodnim sudom vodio protiv ratnog komandanta OVK Ramuša Haradinaja, Drecun kaže da se "videlo kako su svedoci stradali i likvidirani".


- Zato je Brisel bio dobra opcija da se prikriju dokazi o svedocima. Tamo ide mnogo ljudi poslom i ne bi bilo lako ući u identitet svedoka. U Hagu je teža situacija. Ali, u svakom slučaju, formiranje suda pokazuje da je čitava međunarodna zajednica pritisnuta činjenicama i težinom izveštaja Dika Martija i da ne mogu da se zatvaraju više oči. Došlo je vreme da se konačno raspetljaju neki zločini - optimistički zaključuje Drecun.


Suđenje Haradinaju, ali i njegovom saborcu iz OVK Fatmiru Ljimaju u Hagu podiglo je veliku prašinu, a tim povodom srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sačinilo je dokument s imenima svedoka ubijenih u procesu protiv bivših dvojice komandanata i okolnostima pod kojima su likvidirani.

Briselski sporazum prekretnica

Milovan Drecun smatra da je upuštanje u briselske pregovore Beogradu dalo političku težinu i mogućnost da punim kapacitetom insistira da proces istrage i suđenja za ratne zločine bude sproveden do kraja.
- Briselski sporazum je prekretnica. Daje pun kapacitet Beogradu da pokrene istragu i insistira na suđenju za ratne zločine. Da nije bilo konstruktivnog ponašanja Beograda, ne bismo došli do svega ovoga i formiranja suda uz podršku i Brisela i Vašingtona - kaže Drecun.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević svojevremeno je izjavio da je više od 40 svedoka u procesu protiv Haradinaja i Ljimaja ubijeno ili zastrašeno, posle čega je usledio demanti iz Haškog tribunala.


Ranđel Nojkić, lider SPO-a na Kosovu, kaže da ako međunarodna zajednica želi da zadovolji pravdu i procesuira sve ratne zločine na isti način, onda će taj sud biti van Kosova.


- Međunarodna zajednica je suočena sa činjenicom da nema pravde na Kosovu i da pravosuđe neće moći da se izbori sa likvidacijama svedoka i zastrašivanjem. Mislim da su nakon iskustva sa Haradinajem i Ljimajom svi suočeni sa ovim činjenicama, i da će međunarodna zajednica pokušati na svaki način da zaštiti svedoke - kaže Nojkić.


Istraga Klinta Vilijamsona o izveštaju Dika Martija u kome su opisani zločini pripadnika bivše OVK nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima nakon povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova 1999. godine, počela je pre četiri godine. Najviše pažnje u tom izveštaju izazvali su navodi o monstruoznom vađenju organa od kidnapovanih civila u takozvanoj Žutoj kući u centralnoj Albaniji, nakon čega su ti organi prodavani na ilegalnom tržištu.

Kuči kratkih rukava

Kako prenose beogradski mediji, Hajredin Kuči je prošle nedelje u Brisel otišao sa predlogom kosovske vlade prema kome bi glavni pretres trebalo da se održi u Prištini, a da se van Kosova odvijaju samo delovi procesa u kome se pojavljuju zaštićeni svedoci. Međutim, ambasadori zemalja članica EU odbacili su i tu ideju.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.04.2014. 23:02
Од свега тога неће бити ништа. Суд Антихриста да осуди своје следбенике!
Sreda 02.04.2014. 06:53
Zаštо “Žеnе u crnоm“ nе prоtеstuјu u Zаgrеbu, zbоg zlоčinа “Оluје“ i “Blјеskа“, kаdа su prоgnаli Srbе i еtnički оčistili Krајinе? Nе smејu, јеr Hrvаti imајu pоdršku kаtоličаnstvа, еvrоpskih mеšеtаrа, i spаlili bi ih оdmаh tаmо nа trgu Bаnа Јеlаčićа.
Utorak 01.04.2014. 21:50
to o zutoj kuci je cijela prijevara u Kosovu su pre 2 godine uhapsili 3 srspke spiune koji su davali pare za lazno svijedocenje cak i nakon svih tih vasih optuzbi jos se nije nasao nikakav dokaz cak i gledano realno tamo u takvoj zutoj kuci je bilo nemoguce medicinski raditi takve koplicirane operacije u tom vremenu i u tim uslovima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online