Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.03.2014.
13:06
Đ. Barović - Vesti A

Musliju i Vulin jednako štetni?

Ministar bez portfelja u odlazećoj vladi Aleksandar Vulin ocenio je da poređenje Krima sa jugom Srbije predstavlja pretnju teritorijalnom integritetu zemlje zbog čega je pozvao međunarodnu zajednicu da "glasno i javno osudi ovakve izjave" i time pokaže da ne stoji iza takvih stavova.

"Ničim izazvan priziva međunarodnu zajednicu": Aleksandar Vulin

Da podsetimo, potpredsednik Skupštine opštine Bujanovac i nekadašnji komandant rasformirane UČPM, Jonuz Musliju, izjavio je, pozivajući se na "referendum Albanaca iz 1992. godine", da se političke tenzije na jugu Srbije jedino mogu smiriti "povlačenjem paralele između dešavanja na Krimu i u ovim opštinama sa pretežno albanskim življem".

Za predsednika Partije za demokratsko delovanje i novog-starog poslanika Skupštine Rizu Halimija tvrdnja Muslijua neće izazvati nove tenzije na jugu Srbije.

70 miliona evra za 70 napada

Prema zvaničnim informacijama za poslednjih 13 godina, država je u jug Srbije uložila oko 70 miliona evra. Istovremeno, u tom periodu je, prema podacima Višeg suda u Vranju, zabeleženo 70 terorističkih napada čiji su počinioci ostali nepoznati.

- U pitanju je već viđena štetna nacionalistička retorika sa ciljem dobijanja jeftinih glasova, a izbori za republički parlament su pokazali da se narod zasitio takve priče. Pri tom, suludo je tražiti nešto što čitav zapadni svet najoštrije osuđuje - kaže za "Vesti" Halimi.

On očekuje od buduće Vlade Srbije da dokaže kako je za suštinsko rešavanje problema na jugu.


- Vlasti u Srbiji su uglavnom pregovarale sa onim albanskim partijama koje su bojkotovale izbore, a ne s onima koji su na njima učestvovali. Nadam se da će Vučić to promeniti - ističe Halimi.

Štetna nacionalistička retorika: Jonuz Musliju
 


Za predsednika Opštinskog odbora SPS-a u Preševu, Dragoljuba Filipovića izjava Muslijua je "neozbiljan politički marketing" koji nema utemeljenja u stvarnosti.


- Činjenica je da su s juga Srbije u Skupštinu ušla samo dvojica poslanika i to obojica Albanaca, znači da su oni i legitimni i legalni predstavnici ove zajednice koja priznaje državu. Za mene je mnogo opasniji odgovor ministra Vulina koji ničim izazvan priziva međunarodnu zajednicu i traži internacionalizaciju problema - kaže Filipović. On smatra da za interese Srbije nije dobro kada se jedan ministar ponaša kao da ne postoje ni Ustav ni zakoni.


- Šta to strani ambasadori ima da se pitaju u jednoj suverenoj zemlji. Vulin mora da razjasni da li je govorio u svoje ili u ime Vlade Srbije - zaključuje Filipović.

Opasne izjave

Predsednik SNV severnog KiM Milan Ivanović ocenio je izjave Muslijua kao "izuzetno opasne" i u "direktnoj službi SAD i EU".
- Pravljenje paralela sa Kosmetom je pogrešno jer i Zapad i Albanci prećutkuju da je tzv. država Kosovo nastala na genocidu nad Srbima, kao i da međunarodno pravo i dokumenti UN ne priznaju takve genocidne tvorevine - ocenio je Ivanović.

POVEZANE VESTI

Petak 21.03.2014. 18:51
Vulin je relikt prošlosti, koje mnogi ne žele da se sete...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online