Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 10.03.2014.
01:44
N. Đorđević - Vesti A

Master za sarme

Mladi Šumadinac, Marko Lazić iz sela Šume kod Topole, ima 21 godinu i najmlađi je šef kuhinje na Kopaoniku i jedan je od najboljih majstora za sarme koje na ovoj planini skijaše vraća u život.

Domaći ručak: Marko Lazić

Iako tek na pragu karijere, već ima zvanje master šefa koje je zaslužio na internacionalnom takmičenju mladih kuvara. Najmlađi kopaonički kuvar nije zaposlen u elitnim restoranima, već u Dečjem odmaralištu iz Kragujevca, ali svakog dana na desetine skijaša iz skupih hotela dolaze na njegov domaći ručak.


Svakog dana Marko skuva preko 600 obroka za decu iz cele Srbije koja dolaze na rekreativnu nastavu u odmaralište. Godišnje napravi preko 100.000 obroka.


- Sarme su zaista pravi hit! Dolaze skijaši sa čitavim porodicama ovde na ručak, iako nisu gosti našeg odmarališta. Traže pravi domaći ručak kad na stazama potroše svu snagu. Kažu da nigde nisu bolje jeli. Moje je da im verujem, jer to je jelo koje se najbrže pojede i najviše se traži repete. Ali odlično kuvam i svadbarski kupus, čorbe, pravim dobre baklave - nabraja Marko.

Specifičnost Markove kuhinje jeste što u ovom odmaralištu sami pripremaju kiseli kupus, turšiju, kuvani paradajz i kompote. Magacini su im puni spremljene zimnice, tako da su namirnice od kojih prave obroke potpuno pod njihovom kontrolom. U odmaralištu su najpre zimovale i letovale čitave generacije Kragujevčana, ali poslednjih desetak godina dolaze i deca iz drugih krajeva Srbije. Najviše ih je iz Beograda i Novog Sada. Godišnje se evidentira preko 40.000 noćenja.

Obamina kuvarica

Predsednik žirija na Internacionalnom takmičenju mladih kuvara bila je Kimberli Bruk Braun, inače najbolja američka kuvarica. Kimberli mu je za šumadijsku pletenicu dodelila najveći broj bodova. Ova afroamerikanka je inače poznata i po tome što je veoma aktivna u humanitarnoj fondaciji Mišel Obame, koja kuva obroke za siromašnu decu.

Najmlađi master šef na Kopaoniku počeo je da radi sa svega 19 godina. Odmah posle srednje škole došao je u kragujevačko odmaralište na ispomoć i za kratko vreme postao prvi kuvar. On brine o jelovniku, celoj kuhinji i organizaciji posla, pa je na njemu velika odgovornost.


Prošle godine je pored svog imena stavio i visoko zvanje koje je prišio na kuvarsku bluzu.


- Master šef titulu sam osvojio autorskim jelom šumadijska pletenica. Internacionalni žiri je to jelo od mešanog mesa na kajmaku ocenio kao izuzetno - kaže Marko.


Kuvarska priča najmlađeg kopaoničkog master šefa počela je još dok je bio dete. Kuvao je umesto majke i pomagao joj. Zbog toga, kaže, najviše voli da sprema seljačka jela, jer je odrastao u okolini Topole, kraju koji je poznat po tradicionalnim obrocima.


- Hteo sam da budem pop, ali tog jutra kada je bio prijemni u bogosloviji, uspavao sam se. Zato sam otišao na prijemni za kuvare. U kuhinji u odmaralištu radim smenski po osam sati, ali pošto sam cele sezone ovde, maltene sam uvek u pripravnosti - otkriva Marko.

Sreća u inostranstvu

- Dobro mi je u Srbiji, postigao sam mnogo za kratko vreme, ali voleo bih da napredujem. Zato planiram da u dogledno vreme ipak okušam sreću u inostranstvu - kaže Marko.

Ponedeljak 10.03.2014. 08:48
Sarmu je najlakše skuvati, ali respekt za njegove godine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online