Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 17.02.2014.
18:33
Srna A

''Beograd doprinosi nezavisnosti Kosova''

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je zvanični Beograd, odustajući od stava "i Kosovo i EU" i opredelivši se za "Evropu po svaku cenu", znatno doprineo da samoproglašeno Kosovo utvrdi elemente svoje državnosti.

Vukadinović je ocenio da je činjenje i nečinjenje srpskih vlasti uticalo da samoproglašeno Kosovo u proteklih godinu dana i formalno uspostavi kontrolu i suverenitet na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Vlast kao da se pomirila sa nezavisnošću Kosova: Đorđe Vukadinović
 

"Posle implementacije Briselskog sporazuma, održanih izbora i povlačenja srpskih institucija sa severa, Priština je na neki način uspela da ovaj deo teritorije Kosmeta koji je svih ovih godina funkcionisao kao deo Srbije stavi pod svoju kontrolu, odnosno da uznapreduje u stavljanju severa pod svoje ingerencije", upozorio je Vukadinović.

On je podsetio da je samoproglašeno Kosovo na putu da dobije telefonski broj, da je postignut sporazum da Priština uspostavi kontrolu nad energetskim sistemom severno od Ibra, te da će fudbalska reprezentacija sa obeležjima kosovske državnosti ubrzo odigrati svoju prvu međunarodnu utakmicu, što sve ukazuje na sumornu sliku srpskih pozicija u pokrajini.

Vukadinović smatra da nema nikakve sumnje da će Srbija, nastavi li ovim putem, i sama na kraju priznati samoproglašeno Kosovo, ali da je vlastima u Prištini i njihovim mentorima sa Zapada trenutno važnije da Beograd ne ometa izgradnju nezavisnosti Kosova, odnosno da je svojom konstruktivnošću, odnosno nečinjenjem, pomaže.

Vukadinović je naglasio da pasivna uloga Beograda, koja je u poslednje dve godine odustala od aktivnog lobiranja protiv kosovske nezavisnosti, šalje poruku svetu da se Srbija pomirila sa postojećim stanjem. U skladu s tim, kaže on, potpuno je apsurdno očekivati da će se neke latinoameričke i afričke zemlje suprotstaviti daljem procesu priznanja nezavisnosti Kosova kada vide kako se Beograd mlako suprotstavlja.

Vukadinović je konstatovao da, posle odlaska sa funkcije bivšeg predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, srpska diplomatija nije ništa učinila niti čini za odbranu srpskih pozicija na Kosovu i Metohiji, što čini da Kosovo svakim danom postaje sve "nezavisnije".

Na današnji dan, pre šest godina, Priština je jednostrano proglasila nezavisnost. Tog 17. februara, samoproglašeno Kosovo priznale su SAD, Francuska, Velika Britanija, Turska, Australija, Senegal i Avganistan, a u međuvremenu još 99 država.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.02.2014. 18:37
IZDAJNICI iz DS , SPS , I SNS POKLONIŠE KOSOVO ŠIPTARIMA DA BI SE ULIZALI EU ZLIKOVCIMA . I ? Takve izdajnike CEO SVET PREZIRE pa i sami EU ZLIKOVCI .
Ponedeljak 17.02.2014. 19:48
nobelova nagrada se ne dobije lako ,kao i lupanje po ramena.
Ponedeljak 17.02.2014. 20:08
Srbija je krajem ´00 odustala od Kosova,nije tek pre godinu dana....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online