Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.01.2014.
07:45
M. Todorović - Vesti A

Nišlija 20 godina živi među bombama

Profesija za koju se opredelio Srđan Stojanović iz Niša bez ikakvih dilema spada u najopasnije i najrizičnije. Iako je pre više od dve decenije završio srednju školu za laboratorijske tehničare, Srđana je mladalačko interesovanje za eksplozive, rakete i bombe odvelo u jedan sasvim drugačiji poslovni ambijent i odredilo mu profesionalnu karijeru pirotehničara.

Prirpema bombe za vađenje iz zemlje
 

- Sredinom 1992. godine na Kosovu sam demontirao eksplozivnu napravu ručne izrade, koja je bila postavljena ispod mosta preko Binačke Morave, nedaleko od Gnjilana, gde sam tada živeo. Meštani su primetili napravu, znali su za moj hobi i pozvali me da je uklonim. Učinio sam to bezbedno i praktično od toga dana moj život posvećen je zaštiti i bezbednosti građana u našoj zemlji. Završio sam kurs za policajce, potom i za kriminološke tehničare i pirotehničare i više od dve decenije stalno sam negde na terenu.

Rasuti projektili

U Srbiji ratna zaostavština obuhvata čak 44 lokacije sa 64 aviobombe i još oko 90 sumnjivih lokacija. Kasetnih bombi ima na šest miliona kvadratnih metara, uglavnom na jugu zemlje. Imajući u vidu nekoliko bombardovanja zemlje tokom 20. veka, ne može se sa sigurnošću utvrditi gde je završio svaki od projektila.

- Obišao sam Srbiju uzduž i popreko, bio u svim i na svim mestima gde su pronađene bombe zaostale iz davnih ili ratova u bliskoj prošlosti, ali i ručno napravljena ubojna sredstva. Najviše posla bilo je, svakako, posle bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Ali ne samo u periodu posle bombardovanja naše zemlje jer se i danas često naiđe na zaostale bombe čak iz Drugog svetskog rata - kaže Srđan Stojanović.


Srđan je ovih dana prisustvovao uništenju dve ručne bombe na mestu zvanom Markovo kale pored Niša. Reč je o bombama zaostalim iz Drugog svetskog rata pronađenim kod sela Balajnac nedaleko od Merošine i u blizini Svrljiga.


- Najmanji je problem da se ovakva ubojna sredstva pronađu i male su opasnosti prilikom demontiranja jer se radi o fabrički izrađenim eksplozivnim napravama. Za njih znam kako su napravljene i kako funkcionišu. Samim tim znam i kako je treba ukloniti. Mnogo je veći rizik kada se pronađu ručno napravljena sredstva, kod kojih često nema pravila. U najvećem broju slučajeva odmah prepoznam o kakvoj se napravi radi, ali događa se da povremeno naiđem i na nešto sa čime se dotle nisam sreo - objašnjava Srđan Stojanović.

Srđan Stojanović sa bombom iz Drugog svetskog rata
 


Srđanovo profesionalno opredeljenje donelo mu je puno poštovanje i od kolega, koji za njega kažu da je pravi heroj, a veoma često pohvale dobija i od običnih građana. U poslednje tri godine u Nišu i okolnim opštinama koje pokriva niška Uprava za vanredne situacije pronađeno je više stotina eksplozivnih naprava koje potiču iz prethodnih ratova ili iz obračuna kriminalaca u Nišu. Skoro sve su prošle kroz ruke Srđana Stojanovića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online