Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 26.01.2014.
09:19
D. N. Petrović - Vesti A

Novopazarac tečno govori unazad

Među retkim žiteljima Srbije, Balkana, a verovatno i Evrope, koji sve što kažu, mogu da odmah da izgovore i unazad, jezikom koji samo oni poznaju i razumeju, nalazi se i Samil Plojović (13), učenik osmog razreda osnovne škole "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru.

Božji dar: Samil Plojović
 


Ovaj neobični talenat, koji neki nazivaju i genijalnošću, Samil je otkrio slučajno još u šestoj godini kada je u šali sa bratom u kući pokušao da reči izgovara naopako - otpozadi.


- Krenulo je od jedne reči, a završilo se celom rečenicom koju sam besprekorno, brzo i više puta izgovorio naopačke. Svi u kući bili su začuđeni, roditelji posebno, ponovio sam to nekoliko puta i odmah smo svi shvatili da sam drugačiji od ostalih i da se u meni krije neobičan talenat. Roditelji mi nisu branili da "govorim" i na ovaj način, hteli su da vide dokle sve ide, o mom neobičnom talentu konsultovali su se i sa prijateljima i pedagozima, niko u mojoj nesvakidašnjoj obdarenosti nije video ništa loše - priča ovaj supertalentovani dečak.

Svakodnevno sam potom vežbao, jer mi je to bio izazov, a i zadovoljstvo, najpre sam kao od šale, otpozadi skidao proste, pa proširene, a potom i vrlo dugačke složene rečenice, kasnije sam unazad izgovarao cele pasuse, pesmice, tekstove.... Najviše sam voleo da iznenađujem goste i rodbinu kada nam dođu u posetu, oduševljavali su kada bi im sve što kažu istog trenutka prevodio izgovarajući unazad. Neki nisu mogli da veruju, pa su me po nekoliko puta proveravali i postavljali mi sve teže i teže zadatke, rešavao sam ih kao od šale, tako je i danas - priča Samil.

Odličan fudbaler

Samil Plojović godinama trenira fudbal u fudbalskom klubu Pazar-juniors gde se takođe ističe inteligentnim potezima i pokazuje vanserijsku obdarenost. Škola je, kaže, u prvom planu, ali ni fudbal neće zapostaviti, jer se dok trčkara za bubamarom najbolje odmara od učenja.

Za Samilovu neobičnu obdarenost znaju i u njegovoj školi, mnogo njegovih drugova pokušavalo je da ga oponaša, da bar jednu rečenicu izgovori unazad, ali nije išlo, svi su brzo odustajali.


- Samil je genijalac, ne verujem da još neko ima tu sposobnost da, kao iz rukava, unazad izgovori ceo tekst pesme ili kraću priču. Sve što može da odrecituje normalno, Samil možed i unazad, za njegove sposobnosti trebalo bi da se zainteresuju iz Ginisove knjige rekorda, a pošto se radi o vrlo inteligentnom dečaku i vanserijskom učeniku, njegovim talentom trebalo bi da se pozabave i neke naučne institucije - smatra Samilova drugarica iz razreda Elma Demirović.


- Mnogi me u školi, u društvu pitaju: da li se izgovaranje reči i rečenica unazad uči i da li se može naučiti, odmah im kažem da je u pitanju božja obdarenost koju čovek ima ili nema, ja to verovatno nosim od rođenja, vremenom je sve to postalo deo mene, dešava mi se nesvesno, dok gledam film ili slušam radio, sve što čujem u sebi izgovaram naopako, unazad. Neke rečenice ponavljam prevedene istog trena, kod malo dužih napravim predah od dve-tri sekunde, zasad mi sve to zabava, verovatno će tako i ostati - kaže ovaj budući gimnazijalac i nada se da će mu njegov neobični talenat pomoći tokom studiranja, a možda će vremenom i nešto izumeti.


Samil bi voleo da se sretne sa vršnjacima i uopšte sa drugim ljudima koji poseduju istu sposobnost.


- Nisam imao prilike da se izmerim sa nekim ko ima isti talenat, tek tada bi video gde sam i ima i boljih. Verujem da ih ima i veleo bih da razmenimo iskustva - ističe Samil.

Nedelja 26.01.2014. 11:27
Jel na srpskom, ili "bošnjačkom ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online