Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 24.01.2014.
00:10
Beta A

I politička pozadina ubistva Đinđića uslov za pregovore

U Evropskom parlamentu je zatraženo da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića unese kao uslov u poglavlje Pravosuđe i temeljna prava pregovora o članstvu Evropske unije sa Srbijom.

Zoran Đinđić

Četvorica poslanika glavnih političkih grupa u EP su to zatražili u pismu Evropskoj komisiji, naglašavajući da se vladavina prava u Srbiji neće moći učvrstiti bez rasvetljavanja zločina režima Slobodana Miloševića i potpune istrage ubistva Đinđića, "čiji su izvršioci iza rešetaka, a podstrekači i dalje na slobodi".


"Štaviše", predočili su oni, "nedavne spekulacije da bi bivši šef Miloševićeve tajne policije mogao biti pušten iz zatvora ako sarađuje s tužilaštvom, samo su dodatni uzrok našoj zabrinutosti da bi posebni interesi skovani pod Miloševićevim režimom mogli biti dovoljno žilavi da zaustave ili uspore i oslabe reforme sadašnje vlade" u Srbiji.


Izvestilac za Srbiju u EP i poslanik liberala Jelko Kacin, poslanik Evropske narodne partije, koja okuplja stranke desno od centra, Arno Danžan, kao i poslanici socijalista i zelenih, Marija Elena Kopa i Marije Kornelisen pismo su uputili generalnom direktoru Direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijanu Danijelsonu.


Oni su podvukli da su pregovori EU sa Srbijom od istorijske važnosti i da zato reforme za istinsku vladavinu prava imaju značaj za ceo region, koji "i dalje trpi posledice ratova iz '90-ih i u teškoj je ekonomskoj i finansijskoj krizi".


Oni su istakli da predlažu da se pregovori sa Srbijom o poglavljima 23 i 24 u potpunosti otelotvore "tako što će se kao bitno važno, u pregovarački okvir sa Srbijom uneti stav o zločinima Miloševićevog režima i njegovih tajnih službi".
 

“Poglavlja 35, 23 i 24 ključna za Srbiju“

Kristijan Danijelson je izjavio da su u pristupnim pregovorima Srbije ključni normalizacija odnosa s Prištinom i rad na vladavini prava, pravosuđu i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Imali smo veoma plodnu raspravu o tome koji su elementi posebno važni kratkoročno i dugoročno. Podvukao sam proces normalizacije kao jedan od tih elementa, rad na poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje EU.

I, kako su podvukli, "stav EU konkretno mora biti da se zahtevaju rezultati u tim slučajevima, a to su politička pozadina ubistva Đinđića, ubistva novinara i ostalo, i da se traži da rešavanja tih slučajeva budu prelazni ili uslovi za okončanje pregovora o poglavlju 23".


"Mi smatramo da bi ove mere imale dalekosežne posledice za otklanjanje opasnih nedostataka u obaveštajnom sistemu Srbije, koji je zadržao veze s organizovanim kriminalom", obrazlažu svoj zahtev četvorica poslanika EP.


To bi, podvlače oni, "bio i konačni test za nezavisnost i delotvornost srpskog pravosuđa".


"Ukratko, mi snažno verujemo da se vladavina prava u Srbiji neće moći učvrstiti sve dok ne bude u potpunosti i celovito istražena politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića", stavljaju do znanja Kacin, Danžan, Kopa i Kornelisen.


Poslanici EP su zaključili da iako je "srpsko pravosuđe uspelo da izvršioce Đinđićevog ubistva stavi u zatvor, oni koji su ih podstakli da počine taj tragični čin su i dalje na slobodi".


Takođe su izrazili spremnost za sastanak sa Danijelsonom kako bi sa njim "razmenili mišljenja o ovom važnom pitanju i najboljem načinu da se s tim u vezi postupi".

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 00:12
prc Milojko!
Petak 24.01.2014. 00:34
Narode srpski! Ovde nalazimo vrhunac zapadnjackog EU licemerja!
Petak 24.01.2014. 00:43
E prekur*iše više, d' izvinite na vulgarnosti...Okrenimo se Gospodu već jednom, kakva eu i ostale satanističke organizacije..Pa i najveći imbecil bi do sad otkrio o čemu je ovde reč...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online