Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Utorak 21.01.2014.
10:43 >> 19:39h
Beta A

Svet: Srbijo, bravo!

Stižu čestitke Srbiji za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Evropski komesar za proširenje Štefan File
 

Prvi je Srbiji čestitao Evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Istorijski dan na putu za EU: razgovori u pristupanju su stvarno počeli. Čestitam", napisao je File na svom Tviter nalogu.


File je na konferenciji za novinare posle prve međuvladine konferencije kojom su počeli pristupni pregovori Srbije u EU rekao da je današnje otvaranje pregovora istorijski dan i za Srbiju i za Uniju, i da ono predstavlja zasluženo priznanje napretka koji je postignut do sada.

Istakao je da će Srbija morati da ostane potpuno posvećena normalizaciji odnosa s Prištinom.

Ukazao je da poglavlja 23 i 24 moraju da budu usklađena sa EU.

"Verujem u rešenost srpskog društva da se ovo sprovede kako treba... Promena je važna za srpsko društvo i ekonomiju", rekao je File.


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport

I šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pozdravio je početak pregovora o pristupanju Srbije EU na Tviteru.

"Prva međuvladina konferencija EU-Srbija je u toku. Pozdravljen napredak u reformama i u dijalogu. EU će i dalje da vas podržava", napisao je Devenport, koji je povodom današnjeg početka pristupnih pregovora EU-Srbija ocenio da se u "istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje".

Devenport je to napisao u uvodniku brošure "Pregovaračka poglavlja - 35 koraka ka Evropskoj uniji" koju je objavio Informacioni centar Evropske unije (EUIC) povodom održavanja prve međuvladine konferencije EU-Srbija, čime su počeli pregovori o članstvu Srbije u EU.

Kacin: Srbija lider evropskih integracija

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je održavanje prve međuvladine
konferencije EU-Srbija i ocenio da Srbija kao najveća zemlja Zapadnog Balkana "postaje i lider evropskih integracija u regionu". Izrazio je uverenje da će srpski pregovarački tim predvođen Tanjom Miščević uraditi odličan posao, ali, kako je dodao, "glavni posao leži u Srbiji i reformama koje tamo treba sprovesti".

"Sada se u istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje. Stabilna, moderna, demokratska i napredna Srbija u Evropskoj uniji cilj je koji treba da nas sve ujedini", napisao je Devenport i precizirao da ti pregovori "određuju kako i kada će Srbija usvojiti pravne tekovine Evropske unije (acquis communautaire) kako bi mogla da se pridruži Evropskoj uniji".

"Nadam se da će vam ova brošura pomoći da se snađete u 'svetu' pregovora i pravnih tekovina Evropske unije, koji će od sada za građane Srbije biti od velike važnosti", napisao je šef Delegacije EU u Srbiji.

"Pregovori su zahtevni i pravedni. Srbija će biti u mogućnosti da pokaže svoju posvećenost našim zajedničkim vrednostima, politikama i standardima, kao i vladavini zakona i poštovanju jednakosti i osnovnih prava", dodao je Devenport i istakao da će EU i njene države članice nastaviti da pružaju finansijsku pomoć kako bi pomogle Srbiji da se pripremi za preuzimanje i efikasno sprovođenje obaveza koje sa sobom nosi punopravno članstvo.

Na Tviteru se oglasio i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji je  čestitao Srbiji na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

"Ovo je važan dan za Srbiju, EU i Zapadni Balkan", naveo je Šulc na Tviteru.

Venizelos: Istorijski dan za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Grčke, koja predsedava Evropskoj uniji u prvoj polovini 2014, Evangelos Venizelos izjavio je danas u Briselu da je početak pregovora o pristupanju EU istorijski dan za Srbiju.

 

Venizelos je, povodom današnjeg početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, naveo da je to prekretnica u odnosima Srbije i EU.

 

"Čestitam narodu Srbije i najbolje želje za našu zajednicku evropsku sudbinu", poručio je Venizelos na konferenciji za novinare u Briselu.

Barozo "detaljnije" pohvalio

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je da je današnja

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom počinju pregovori o članstvu Srbije u Uniji, "novo poglavlje u odnosima i veliki uspeh".

"Pohvaljujem Srbiju za napore u reformama i napredak koji je postignut tokom poslednjih godina", navodi se u saopštenju Baroza, koji se uoči međuvladine konferencije u Briselu sastao sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da "građani Srbije imaju snažne evropske težnje" i da će EU nastaviti da podržava Srbiju, korak po korak, na njenom evropskom putu.

Barozo je pozitivno ocenio napore srpske vlade poslednjih meseci u normalizaciji odnosa s Kosovom, "pre i posle istorijskog sporazuma iz aprila 2013. godine".

U saopštenju posle sastanka s Dačićem i Vučićem, predsednik Evropske komisije je naveo izazove koji predstoje Srbiji u ključnim oblastima vladavine prava, uključujući reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu administracije, nezavisnost ključnih institucija, slobodu medija i zaštitu manjina. 

Rompej: Novo poglavlje u odnosima Beograda i Brisela

Herman Van Rompej

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej čestitao je u Briselu uspešan početak pregovora Srbije o pristupanju EU, navodeći da se današnjim danom otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Unije.


Rompej je, posle sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, rekao novinarima da je od suštinske važnosti da budu nastavljeni dijalog sa Prištinom i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 11:05
Samo napred u propast Srbije. Nista vise necemo imati nase,a prodavace nam njihovo. Srbi vole da su robovi.zazeleli se turaka i ugnjetavanja. Uzalud prolive svoju krv Vozd Karadjordje.
Utorak 21.01.2014. 11:33
Pristace oni na sve,odrecice se svega...zbog lepe evropske parlamentarne plate.
Utorak 21.01.2014. 12:02
Bravo za kolonijalfasiste i mediopropagandu, bravo za bankstere koji porobljuju srbski narod. MEDIJSKO PRANJE MOZGA. Na kraju ce da prihvatimo i da nam majka nije majka, vec ona koja nas je samo nosila u maternici, a otac je samo dao seme. Boga takdoje treba da se odreknemo, na poslu postanemo kiborzi-za sta manju platu asketski, uz namestenu zabavu u podrumima negde.Takodje i lebac nekadasnji zamenimo srotom. E onda ce da nas jos vise pohvale. Neverovatno sta znaci NEOBICAN datum. Pa ovo iduca vlada moze da odbaci. Ali jeftinije je placati odane kerovske i ucenjene pojedince u neoliberalnom kapitalizmu nego ceo narod u komunizmu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online