Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.12.2013.
08:08
Đ. Janković - Vesti A

Banju Koviljaču jedu trulež i gljive

Poznato turističko mesto Banja Koviljača ima jedan od najvećih i najlepših parkova u Srbiji. Prostire se na površini od oko 40 hektara, od čega je deo pod parkovskom šumom, grabom, cerom i bukvom, a u donjem delu parka na 13 hektara raste više od stotinu vrsta, 30 četinarskih, 49 lišćarskih i oko 30 vrsta žbunja. Ipak, ozbiljno je ugrožen njen opstanak.

Banjski park jedan od najvećih u Srbiji
 


Prema rečima Branka Miloševića, pejzažnog arhitekte iz Direkcije za upravljanje i razvoj Banje Koviljače, najveći problem je to što su drveće napali trulež i gljive. Pre četvrt veka ovde je bilo 1.660 stabala, a sada ih je 960, s tim što još pedesetak treba poseći. Stručnjaci smatraju da je obolelo oko 80 odsto stabala u parku.


- Problem je što drvo iznutra truli i onda može pasti pod teretom snega. Dešava se da stablo nema suvih grana grana, ali mu truli koren i može ga izvaliti i slabiji vetar. Zbog toga bi trebalo stabla duž parkovskih staza ukloniti i posaditi nova. Planirano je da posadimo vrste kojima odgovaraju uslovi staništa kako se to ne bi ubuduće dešavalo. Park je zaštićeno prirodno dobro i za sve što se radi prethodno je potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode iz Beograda - kaže Milošević za "Vesti".


Banjski park ima i one vrste koje je veoma teško naći na drugim zelenim površinama. Jedino u Srbiji stablo taksodijum ascendensa, severnoameričkog drveta, nalazi se samo u ovom parku i retko gde su kao ovde ukomponovane različite vrste. Stogodišnje banjske tise su mlade jer ovo drvo kod nas može doživeti 2.000-4.000 godina, nedaleko od nje je magnolija kobus koja cveta belim cvetovima, tu je crvenolisna bukva, vrsta veoma retka na zelenim površinama i to je ono što parku daje posebnost. Međutim, zbog neodgovarajućih uslova staništa ovde su ugroženi skoro svi crni borovi, kao i onaj koji je posadio kralj Petar Prvi Karađorđević pre 90 godina.

Večno drvo

Park se prostire na površini od 40 hektara, ima stotinak vrsta drveća i žbunja i 51 vrstu raznog cveća. Taksodijum ascendens je vrsta četinara, koji mogu da porastu u visinu više od 30 metara. U SAD su pronađeni primerci stari do 1200 godina. Drvo taksodijuma je veoma cenjeno zbog trajnosti, zovu ga i večno drvo, a često se upotrebljava u brodogradnji.

U parku je još 1987. registrovan napad potkornjaka, insekta koji se ubušuje u deblo i hrani se njime jedući ga iznutra, i tada se nije ništa konkretno preduzelo tako da su ova stabla pri kraju životnog veka, pošto više nema pomoći. Milošević kaže da bi ubuduće trebalo saditi vrste kojima je ovde prirodno stanište poput hrasta i graba i četinarske vrste koje su se pokazale otpornijim, ali pošto je ovo istorijski park, treba koliko god je to moguće očuvati i stabla crnog bora.


- Počeli smo da radimo na obnovi parka, postavljen je sistem za navodnjavanje zelenih i površina pod cvećem, pokrenuta je rasadnička proizvodnja, planira se sadnja 30.000 primeraka različitog cveća - kaže Milošević.


Direkcija je počela sa novim stručnjakom da ispravlja neke greške počinjene u prošlosti i da polako, ali sigurno, vraća stari sjaj banjskom parku koji i danas oduševi posetioce svojim izgledom. Namera je da narednih godina ovo bude zdrav park, a bogati cvetnjaci tematski kao onaj iza bista kraljeva Karađorđevića, Petra Prvog i Aleksandra, koji su u obliku krune i pokazuje kako su parkovske staze nekada tako izgledale.


Mnogi turisti misle da je ovo engleski park, ali su oni prirodni parkovi sa krivim stazama, velikim masivima žbunja, drveća, dok je ovaj u Koviljači školski primer klasično uređenog parka sa elementima baroka. U sredini parka je fontana koja je poklon Japana iz vremena kada su sredinom prošlog veka gradili lozničku Viskozu. Na tom mestu nekada je bio vodoskok sa starim lavljim glavama i plan je da se njegova replika postavi u delu parka koji se uređuje ispred Kur-salona.
 

Pod zaštitom države

Zbog karakterističnog mirisa vode, a prema zapisima putopisac s početka 19. veka, u davnašnja vremena jezero je nazivano Smrdan, pa je i prvi naziv banje bio Smrdan banja. Mada se Koviljača pominje 1533. kao selo u tadašnjoj nahiji Bohorin, banja je bila zapuštena do polovine 17. veka, kad su Turci počeli da se okupljaju i odmaraju pored izvora. Prva zgrada za smeštaj gostiju, sa deset soba, izgrađena je 1858. godine, a banja je stavljena pod zaštitu države 1867. godine, za vreme vladavine Mihaila Obrenovića. Za početak organizovanog razvoja Banje Koviljače uzima se 1. avgust 1898. kada je ona ukazom kralja Aleksandra I Obrenovića data na upotrebu "narodu okruga podrinjskog". Kralj Petar Prvi Karađorđević se lečio u njoj i on je 1904. odlučio da se tu, na tadašnjoj austrougarskoj granici, podigne moderna evropska banja.


Opasna buba

Potkornjaci provode život u grizotinama koje načine pod korom ili u drvetu. Napadaju više crnogorične, a manje belogorične vrste bušeći tunele u drvetu. Napad potkornjaka relativno je lako primetiti u donjem delu stabla, budući da potkornjak odmah izbacuje piljevinu. Napad je teže primetiti ako je započeo u gornjim delovima krošnje, jer se tek po sušenju nekih grana ili vrha stabla može primetiti da s istim nešto nije u redu.

Četvrtak 26.12.2013. 12:02
Banja Koviljaca nema dzaba naziv Kraljevska Banja. Podizali su je kraljevi, uglavnom od XIX veka do kraja II Sv.rata. Jedan od njenih kurioziteta je prva kockarnica na Balkanu koju je svecano otvorio nas kralj Aleksandar Karadjordevic Grobar, poznati kockar. U njemu je imao svoj lični kockarski sto, koji se danas nalazi u Prirodnjackom muzeju u Sarajevu. Banja je danas smisljeno zapustena po svim vertikalama. Da je samo drvece, bilo bi dobro. Brojne vile podizane od XIX veka do pocetka II Sv.rata su uglavnom u tuznom stanju. Neko bi rekao da se kao i sve drugo ova lepotica namerno unistava kako bi je neko sutra kupio za male pare. Ne zamerite ako gresim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online