Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.03.2010.
08:49
RTS A

SOS mame i SOS tete brinu o deci bez roditelja

Zanimanja SOS mama i SOS teta, koja podrazumevaju negovanje dece bez roditelja, izazvala su veliko interesovanje među ženama u Srbiji. Njihov rad se finansira iz budžeta, a zahteva poznavanje pedijatrije, psihologije i vođenje domaćinstva.

Obuka i pripravnički staž za SOS mamu traju godinu i po dana, a prva generacija od 14 dečjih negovateljica već je dobila stalno zaposlenje u SOS selu na Beranovcu kod Kraljeva. Ove žene neguju u proseku petoro dece bez roditeljskog staranja sve do njihovog punoletstva.

SOS mama Zorica Lekić i jedno od njene dece


SOS mama Zorica Lekić iz Lapova ima sedmoro dece. Poput svake uobičajene porodice ona sa njima živi i brine se o njihovom zdravlju i vaspitanju. Kaže da pokušava da nadomesti ono bez čega su ti mališani ostali i da se trudi da bude prava mama.


"Ono što im fali niko ne može da im nadoknadi, ali se trudimo i mislimo da su oni ovde veoma srećni. Imaju sve što im je potrebno i to je važno za zdravo odrastanje", kaže SOS mama.


U velikom i odgovornom poslu SOS mamama pomažu SOS tete. SOS teta Svetlana Mandić kaže da kada SOS mama ode na slobodan dan tu su tete da paze na decu, a kada su mame tu rade zajedno, brinu o deci, čuvaju ih, vole ih i paze.

SOS mame moraju da prođu zahtevnu obuku, praktičan rad u selu, a uspešno završena edukacija donosi im sigurnu egzistenciju. Majka iz SOS sela ima između 28 i 45 godina i spremnost da im zanimanje postane stil života. Mame u penziju odlaze sa 15 godina radnog staža, ali i kada napuste selo država nastavlja da se brine o ljima, kao i one o svojim mališanima.

Porodične kuće u Dečijem selu i igralište u dvorištu


Direktor SOS sela na Beranovcu kod Kraljeva Vesna Jokanović-Mraković je rekla da SOS mama može da prepozna dečje potrebe i izađe im u susret, i dodaje da je pored toga potreban i uslov više, a to je da dođe u selo da živi sa decom i na taj način se brine o njima.

U selu živi 100 mališana, a o njima brine 14 mama i 8 teta, ali je novi konkurs već otvoren. Selo je napravljeno po ugledu na slične zajednice za nezbrinutu decu u svetu, kojih već ima 443.

Porodične kuće u dečjem selu imaju oko 140 kvadrata, sagradila ih je humanitarna organizacija "Kinderdorg internešenal", ali se rad SOS mama finansira iz budžeta Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online