Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 25.11.2013.
20:11
Beta A

"Mađarska podržava put Srbije ka EU"

Premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Bukureštu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o projektima koji će doprineti razvoju saradnje dve zemlje, kao i o zajedničkim projektima u okviru programa vlade Kine o ulaganju u zemlje Istočne i Srednje Evrope.

Ivica Dačić, premijer Srbije
 

Posle razgovora sa Orbanom, Dačić je rekao da Mađarska podržava Srbiju u evropskim integracijama i da smatra da je "učinila mnogo na tom putu, zbog čega treba što pre početi pregovore o članstvu Srbije u EU".

Srpski premijer naveo je da je sa mađarskim kolegom razgovarao o projektu rekonstrukcije pruge od Budimpešte do Beograda i da su razmatrani i još neki projekti, kao i da je razgovarano i o saradnji u kulturi, obrazovanju, i drugim oblastima.

On je najavo da bi sednica dve vlade, mogla da bude održana prvih meseci sledeće godine u Beogradu. Srpski premijer u Bukureštu učestvuje na dvodnevnom skupu premijera 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope i Kine, na kojem će se razmatrati program Vlade Kine za ulaganje deset milijardi evra u razvoj infrastrukture u 16 zemalja Istočne i Srednje Evrope.

"Za Srbiju je veoma značajna kineska inicijativa za veću saradnju Kine sa zemljama centralne i istocne Evrope jer već ima pripremljene projekte energetike i infrastrukture" koje će kandidovati za finansiranje iz kineskih sredstava, rekao je Dačić.

Kako je objasnio, radi se o projektu revitalizacije i izgradnje novog bloka termoelektrane Kostolac, projektu izgradnje jednog dela autoputa na, kako je rekao takozvanom "Koridoru 11", od Obrenovca do Ljiga, kao i o rekonstrukciji pruge od Budimpešte do Beograda na Koridoru 10.

"To je bila naša zajednička, trojna inicijativa, Orbana i nas pre svega, a Kina je jako zainteresovana", dodao je Dačić. Upitan da prokomentariše spor sa jednim kineskim investitorom u Srbiji, Dačić je rekao da "Srbija ima veoma velike simpatije prema
Kini i kineskim investitorima".

"S druge strane, ako je bilo nepravilnosti one treba da se isprave, ali to ne bi trebalo da ostavi posledice po naše ekonomske i političke odnose", kazao je.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.11.2013. 20:17
Мађарска би нам била дража када нас неби подржавала на том путу.
Ponedeljak 25.11.2013. 21:37
Sigurno da podrzava, posto planira da ucenjuje Srbiju autonomijom za Madjare na severu Backe.
Ponedeljak 25.11.2013. 22:10
Jake li zemlje...njen glas se daleko čuje ! Svi znamo da jedino Berlin odlučuje, zato odmori sa glupostima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online