Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Nedelja 24.11.2013.
15:24
Srna A

Patrijarh osveštao konak i ordenovao Vulina

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas, posle osveštanja novoizgrađenog Prizrenskog konaka u Dečanima, da će ova velelepna zgrada služiti ne samo monasima, već svima kojima dolaze u Dečane.

Porta manastira Visoki Dečani
 

Konak je izgrađen uz pomoć donatora i Vlade Srbije, a pre njegovog osveštanja patrijarh Irinij je u manastiru Visoki Dečani, u prisustvu nekoliko stotina vernika, služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom ktitorske slave ovog manastira - Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Obraćajući se vernicima, patrijarh Irinej je poručio da je posebno čudo to što se u ovim teškim vremenima podiže velelepna zgrada, koja će služiti svima koji žele da vide lepotu Dečana i upoznaju se značajem ovog manastira ne samo za srpsku kulturu i istoriju, nego i za kulturu Evrope uopšte. Patrijarh Irinej je izrazio nadu da će uz Božju pomoć u Dečanima biti sve više vernog naroda.

Zbog neprestane pomoći koju država Srbija pruža sveštenstvu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u očuvanju manastira i crkava po Kosmetu, patrijarh Irinej je odlikovao Kancelariju za Kosovo i Metohiju Ordenom Svetog Save prvog reda, najvećim odlikovanjem SPC. Orden je primio ministar bez portfelja i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je rekao da će Srbija nastaviti da pomaže svoj narod i svoju Crkvu na Kosovu i Metohiji.

"Izgradnja Prizrenskog konaka najbolji je pokazatelj da su država Srbija i SPC na istom putu i da tu nikada neće biti nikakve razlike", rekao je Vulin, koji je zahvalio na priznanju.

Ordenom Svetog Save odlikovani su šef Kancelarije EU u Prištini Samuel Žbogar i Vlada Norveške, koja je uložila veći deo sredstva za izgradnju Prizrenskog konaka. Patrijarh Irinej je ordenom Svetog Save drugog reda odlikovao bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Johana Kvalea.

Osim Vulića, liturgiji i proslavi kritorske slave u manastiru Visoki Dečani prisustvovali su ministri odbrane i spoljnih poslova Srbije Nebojša Rodić i Ivan Mrkić.

Dolazak vernika obezbeđivala je Kosovska policijska služba, dok manastir Visoki Dečani obezbeđuju italijanski vojnici u sastavu KFOR-a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.11.2013. 15:25
ne pomaze vam nista previse grehova ste natovarili na vrat i narod vam nece oprostiti !
Nedelja 24.11.2013. 16:58
Orden Julovskom verniku, pa to je prosto apsurdno!!!
Nedelja 24.11.2013. 17:01
Jedan izdajnik odlikovao drugog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online