Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.03.2010.
10:02
Tanjug A

Kongres SAD: Srbija je dobra, ali sklona korupciji

Ljudska prava u Srbiji u najvećoj meri se poštuju, a Vlada je nastavila da ostvaruje napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, navodi se u sinoć objavljenom izveštaju američkog Stejt departmenta za 2009. godinu, u kome se ocenjuje da su sudovi u Srbiji i dalje podložni korupciji i političkom uticaju.

Najveći problem je korumpirano sudstvo: Piše izveštaj Kongresa SAD-a

Za razliku od prethodnih godina, kada su srpske vlasti uglavnom bile kritikovane zbog toga što nisu uhapsile dvojicu preostalih haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, u ovogodišnjem izveštaju o saradnji se govori u pozitivnom tonu.

"Vlada je nastavila da ostvaruje napredak u saradnji sa Haškim tribunalom. Ova saradnja, uključujući i hapšenje i prebacivanje u Hag preostalih begunaca, proglašena je jednim od najviših prioriteta. Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je u svom godišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN da je zadovoljan saradnjom Srbije", navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Srpski Specijalni sud za ratne zločine nastavio je suđenja za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, a vlada je, kako se ocenjuje u izveštaju, načinila izvestan napredak u saradnji sa susednim zemljama, Međunarodnom komisijom za nestale osobe i drugim međunarodnim organizacijama.

Stejt department ukazuje da su sudovi u Srbiji, uprkos ustavnim garancijama za njihovo nezavisno funkcionisanje, i dalje podložni korupciji i političkom uticaju.

"Posmatrači veruju da je pravosudna reforma, a posebno zamena sudija imenovanih još u Miloševićevo vreme, suštinska za iskorenjivanje korupcije", navodi se u izveštaju, ali se dodaje da su grupe za zaštitu ljudskih prava i nezavisno udruženje sudija kritikovali činjenicu da je parlamentu data kontrola nad imenovanjem sudija.

Kosmet: Antipatija prema Srbima

 

Trgovina ljudima, slučajevi politički i etnički motivisanog nasilja, neefikasno pravosuđe i veliki broj interno raseljenih lica predstavljaju ozbiljan problem na Kosovu, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Na Kosovu je izostao progres po pitanju povratka interno raseljenih lica svojim domovima, zabeleženi su brojni slučajevi nasilja i diskriminacije žena, trgovine ljudima, pre svega žena i dece koji su odvođeni u seksualno roblje. Na Kosovu je registrovana i izražena antipatija prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naveo je Stejt department.

Sudije i tužioci, posebno oni koji se bave slučajevima organizovanog kriminala i ratnih zločina, često su dobijali pretnje smrću i bili izloženi fizičkim napadima, navodi Stejt department.

U izveštaju se Vlada Srbije kritikuje što ni prošle godine nije načinila nikakav pomak u usvajanju zakona o restituciji i povraćaju oduzete imovine građanima.

Podseća se na izveštaj Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije iz aprila 2008. godine u kojem se ukazuje na "postojanje klime neprijateljstva prema nacionalnim i etničkim zajednicama koje predstavljaju 25 do 30 odsto stanovništva, uključujući Mađare, Bošnjake, Rome, Slovake, Rumune, Vlahe, Bugare, Hrvate, Albance i druge".

"Nasilje i diskriminacija protiv gejeva, lezbijki, biseksualaca i transeksualaca je ozbiljan problem. Društvena percepcija homoseksualnosti je i dalje negativna. Više srpskih neonacističkih veb sajtova i foruma imalo je anti-homoseksualnu sadržinu", navodi se u izveštaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online