Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.11.2013.
16:02
Beta A

Srbi žene Mađarice za pare

Jedan od prvih brakova iz interesa između državljanina Srbije i državljanke Mađarske, sklopljen je u martu, a posle pokretanja istrage mađarski državni organi otkrili su više takvilh slučajeva, preneo je internet portal "Vojvodina danas" (Vajdasag Ma).

Sa ženom Mađaricom pod ruku, lakše se ide u Evropu
 

Ambasada Mađarske u Srbiji uočila je povećan broj zahteva za uvođenje izvoda iz matične knjige venčanih iz Srbije u matične knjige Mađarske, pa je na osnovu ovoga pokrenuta istraga, navodi portal.

"Prelazak granice olakšan je fiktivnim brakovima, što je novi vid protivzakonitog čina i teško ga je kvalifikovati", izjavo je glavni tužilac tužilaštva u Kiškunhalašu Peter Teglaš.

Srbi su za organizovanje fiktivnih brakova plaćali oko 2.000 evra. Posle venčanja i uvođenja dokumenta u matične knjige Mađarske, otputovali bi u neku od zemalja EU, gde su "fiktivne supruge" legalizovale njihov boravak tako što su doputovale da boravak u njima prijave zajedno.

"Na taj način dozvolu za useljenje moglo je da dobije više hiljada ljudi", rekao je tužilac Teglaš i dodao da je prema njegovoj kvalifikaciji reč o krijumčarenju ljudi.

Prema stavovima branioca nije bilo reči o krijumčarenju ljudi, već o zloupotrebi porodičnog stanja. U slučaju da sud prihvati kvalifikaciju krivičnog dela krijumčarenja ljudi, Mađarice bi tada mogle odgovarati za krivično delo pomaganja u krijumčarenju i biti osuđene na jednu do pet godina zatvora.

"U tom slučaju, počinioci krivičnog dela su žene, a 'fiktivni muževi' su izbeglice i oni ne mogu biti optuženi za krijumčarenje ljudi", rekao je Peter Teglaš.

Kako se navodi, sumnja se da su fiktivni brakovi služili za izbegavanje propisa vezanih za radne dozvole, imajući u vidu da Srbija nije članica Evropske unije i njeni državljani imaju problema sa sticanjem dozvole za stalni boravak i dozvole za rad.

Prema istrazi, za fiktivni brak žene su dobijale između 350 do 500 evra, a obećavano im je da zbog njega neće imati nikakvih posledica, te da će za nekoliko meseci moći da se razvedu. Najviše takvih brakova sklopljeno je u Subotici.

Šef službe za kontrolu granice Policijske uprave županije Bač-Kiškun Žolt Guljaš objasnio je da bračni par dobija takozvanu "karticu za člana porodice", na osnovu čega u Mađarskoj ima ista prava kao državljani Evropske unije, može i da se zaposli i u zavisnosti od zakona date države, može da dobije i socijalnu zaštitu.

U Mađarskoj, u istrazi na ovom slučaju, trenutno ima 11 osumnjičenih, a istražitelji tvrde da je u pitanju organizovana kriminalna grupa.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.11.2013. 16:10
A sta je tu cudno?Ovdje u Njemackoj gdje zivim, ima dosta Srba koji su se ozenili sa njemackom drzavljankom radi papira.
Utorak 12.11.2013. 19:25
Otkrili rupu na sakciji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online