Petak 31. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 06.10.2013.
20:01
Beta A

Kongresmeni SAD: Da bude gej parade

Američki kongresmeni uputili su apel Vladi Srbije da podrži prava LGBT zajednice, pošto je nedavno zabranjeno održavanje Parade ponosa u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, povodom nedavne zabrane Parade ponosa u Beogradu, američki kongresmen Elsi Li Hejstings srpskom premijeru Ivici Dačiću poslao je pismo u kojem je preneo zabrinutost za osnovne slobode i ljudska prava lezbejske, gej, biseksualne i transrodne (LGBT) populacije u Srbiji.

U pismu koje je, uz Hejstingsa, potpisalo još sedam kongresmena, oni apeluju na Dačića da povuče odluku o zabrani održavanja Parade ponosa i podrži demokratske principe i ljudska prava. Oni takođe traže da srpska vlada primeni politiku koja promoviše veću toleranciju i prihvatanje svih pojedinaca, a koja pomaže i u sprečavanju diskriminacije i nasilja.

Foto: Ilustracija

"Duboko nas zabrinjava činjenica da postoji zakon protiv diskriminacije koji je na snazi u Srbiji, ali se ne primenjuje", navodi se u pismu kongresmena.

Američki kongresmeni izražavaju zabrinutost jer je, kako kažu, Srbija propustila još jednu priliku da iskaže posvećenost poštovanju ljudskih prava i dodaju da zabrana Parade ponosa predstavlja kršenje osnovnih sloboda koje predstavljaju osnov demokratskog društva.

"Kao članove Kongresa SAD, uznemirava nas vladina odluka da zabrani Paradu, pošto to podstiče netoleranciju i diskriminaciju građana LGBT orijentacije i njihovih porodica. Štaviše, odluka da se zabrani Parada predstavlja kršenje osnovnih sloboda okupljanja, govora i izražavanja, koje su od ključnog značaja za stvaranje jakog i vitalnog društva", ukazuju kongresmeni u pismu.

Oni podsećaju da je osnovna obaveza svakog demokratskog društva da obezbedi zaštitu jednakih ljudskih prava svakog građanina, a da nasilje i pretnje ekstremističkih grupa nasiljem ne treba da budu zastupljene u demokratskom diskursu.

"Iako je odluka o zabrani Parade Ponosa doneta iz bezbednosnih razloga, veoma smo razočarani što nikakve zakonske mere nisu preduzete protiv pojedinaca koji su ohrabrivali nasilje, a za koje se zna da su učestvovali u aktima nasilja protiv pripadnika LGBT zajednice u Srbiji", ističe se u pismu.

Ukazujući kako je "zaista sramota da su pretnje ekstremističkih grupa odlučile o ishodu ovog skupa", kongresmeni su istakli da Vlada Srbije ne sme dozvoliti da građani Srbije izgube veru u sposobnost vlade da stane na put nasilnom ekstremizmu.

"Zbog toga, uz dužno poštovanje, pozivamo organe države Srbije na svim nivoima da preduzmu korake u pravcu sprečavanja diskriminacije i zaštite osnovnih sloboda okupljanja, govora i izražavanja", zaključuje se u pismu i dodaje kako je Parada ponosa koja je već najavljena za 2014. godinu "velika priliku za Vladu Srbije da potvrdi posvećenost ljudskim pravima, demokratskim vrednostima i evroatlanskim integracijama".

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.10.2013. 20:17
Porucite tim kongresmenima da im porucujem iz USA da mi popuse k...c..pizda li im materina usrana..neka ciste pred svojim pragom ,,,imaju na tone smeca.
Nedelja 06.10.2013. 20:27
Ovaj kongresmen je poslao pismo sigurno na nagovor svog "tobdzije"- protiv pedera i lezbejki nemam nista protiv licno, neka se lizu i buse koliko god hoce ali promocija pederluka kroz prajd parade je nemoralan gest koji samo moze da uvede seksualnu pometnju u zdravom razvoju mladih narastaja a time i stvaranje nakaradnog drustva.
Nedelja 06.10.2013. 20:47
И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их. И благослови их Бог, и рече им Бог: рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом... (Постања 1, 27,28) KONGRESMENI PROČITAJTE BIBLIJU NE BUDITE TUPAVI I MORALNO JADNI !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online