Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.09.2013.
15:24
D. Đorđević - Vesti A

Proizvodnja po receptu Bečlija

Porodica Tasić iz Korbevca, najveći je proizvođač organske kupine i sibirske aronije, maline, šljive i dunje u Pčinjskom okrugu. Milan, Desanka, Slađana, Goran, Nemanja (12) i Miljana (7) svakodnevno su u berbi voća koje je trenutno sazrelo.

TRENUCI PREDAHA: Kupine bere cela porodica Tasić
 


Aronija je obrana, iako je zasad mlad dao je odličan rod od 1000 kilograma prvoklasnog ploda.


- Proizvodimo organsko voće, manje maline i šljive, a više aronije, kupine i dunje. Bili smo na svim kursevima za edukaciju u zemlji i inostranstvu i dobili smo zvanično sertifikat o proizvodnji organske hrane. Najviše su nam pomogli seminari u Beču i kod nas u Subotici. Prvi smo registrovani proizvođači organskog voća u celom Pčinjskom okrugu. To je plod dugogodišnjeg svakodnevnog rada i ulaganja. Kod nas se ništa ne prska pesticidima, zemljište se tretira prirodnim đubrivom, sve je po evropskim standardima - kaže glava porodice Milan.

Uveli su navodnjavanje po principu kap po kap, imaju svu mehanizaciju i za sada samo ulažu.

LEKOVITA: Aronija dobro rodila
 


- Ulaganja su velika, rad još veći, ako želite da se to vremenom isplati i da možete da živite od toga. Počeli smo od nule, svaki dinar smo čuvali ulagali u zasade ili u nove mašine koje omogućuju lakši rad. Ipak, da bi se svi voćnjaci sagledali kako treba, jer greške ne sme da bude, po ceo dan smo u poslu. Od svanuća do mraka. Jedino ne

radimo na velike crkvene praznike - navodi Slađana.

U toku je berba kupina i ona ide kompletno na otkup.


 

Što se tiče aronije, jedna kolačina je data na otkup, a druga ostavljena jer Tasići prave svoje proizvode koji su izuzetno lekoviti. Imaju kombinaciju meda i aronije za imunitet, sirup i sok, sušenu aroniju i smrznutu, potom čaj od lišća.

- Još smo u fazi kada isprobavamo naše proizvode koje koristimo i dajemo prijateljima. Izuzetno su lekoviti i delotvorni za razne vrste bolesti, a uopšte aronija se uzima kao poslastica i preventiva, posebno kod jačanja imuniteta dece - tvrdi Goran.

Tasići znaju šta hoće, a to je da ostanu na svom ognjištu u Korbevcu, da se potpuno posvete voćarstvu, ali i ratarstvu i povrtarstvu.

- Imamo nekoliko hekatra pod kukuruzom i pšenicom. Ništa ne radimo bez saveta stručnjaka iz Vranja, ali, pre svega, iz Vojvodine i tu smo uveli najsavremeniju organsku proizvodnju i naš kukuruz je poneo i biće roda. Stabljike su preko dva metra, a klipovi mlečni i zreli - ističe starina Milan.
 

Nemanja voli selo


Najmlađi Nemanja je svakodnevno u polju. Imponuje znanjem o voćarstu, ratarstvu i poznavanju poljoprivrednih mašina.


- Odlučio sam da selo bude moja budućnost, a nastaviću da radim sa dedom i ocem ako bismo još više unapredili posao. Cilj je da završim srednju poljoprivrednu školu i krenem da preuzimam domaćinstvo od starijih koji mi daju punu podršku - kaže Nemanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online