Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 04.09.2013.
01:12
J. Arsenović - Vesti A

Ratni gubitnici pucaju u Principa

Odlaskom akademika Andreja Mitrovića srpska istoriografija izgubila je velikog istoričara čije kapitalno izdanje "Istorija Srbije u Prvom svetskom ratu" može da posluži Beogradu kada se, povodom stogodišnjice od početka Velikog rata, bude suprotstavljao revizionistima. Da li će to biti dovoljno s obzirom kakva se istorijsko-propagandno-filmska ofanziva sprema u državama koje su bili izazivači i na kraju gubitnici prvog velikog sukoba svetskih razmera?

Gavrilo Princip
 

- Suštinski problem našeg društva je u gubljenju ključnih istorijsko-kulturno-identitetskih oslonaca. Ovde još nije rešeno da li je Gavrilo Princip bio nacionalni heroj ili terorista. Čak ima i onih među nama koji smatraju da Austrougarskoj nije trebalo pružiti otpor. Ne možete da se pripremate za tako jednu važnu godišnjicu, a da niste raščistili sami sa sobom - odgovara istoričar Miloš Ković.

Koljevićev filmski odgovor

I filmska industrija uključena je u obeležavanje jubileja. Austrijanac Andreas Prohaska snima triler "Sarajevo", a Jasmin Duraković igrano-dokumentarni film o nadvojvodi i njegovoj supruzi. Srđan Koljević radi film "Branio sam Mladu Bosnu", priču o dr Rudolfu Cisteleru, advokatu Gavrila Principa koji je sebe izložio javnom linču srušivši optužnicu za veleizdaju i dokazujući da je Austrougarska počinila agresiju nad BiH. Banjalučki režiser Igor Tešić najavio je snimanje biografske drame o Principu.

Iako je rat počeo objavom, a dan kasnije i napadom Austrougarske na Srbiju 29. jula 1914, Evropa bira Sarajevo za centar međunarodnog naučnog skupa. Francuska kao sila pobednica pokušala je biti glavni organizator, ali su vlasti u Sarajevu izgurali Gale na periferiju dok će glavnu reč voditi učesnici iz poraženih država Nemačke, Austrije, Mađarske, Bugarske...

Organizatori su se pokrili i srpskim učesnicima, ali kakvim? Kako saznajemo, poziv je prihvatio istoričar Nikola Samardžić, doskorašnji sledbenik Čede Jovanovića koji sada samuje svoju "krstašku misiju" o "nacističkoj Srbiji".


Sve je to deo trenda revizije uzroka i posledica Prvog svetskog rata u kome se atentat na austrougarskog nadvojvodu proglašava uzrokom, a ne povod koji se lepo namestio Beču za agresiju na Srbiju koja je posle dva balkanska rata bila i ljudski i materijalno istrošena i bez snage i motiva za ratni sukob sa neuporedivo jačim protivnikom.
 

Akcija u Njujorku: Plakati za pomoć Srbima, američkim saveznicima

I dok Ković kaže da domaća istorijska nauka treba da objavljuje radove na ovu temu na vetskim jezicima, druga strana uveliko radi na reviziji, ignorišući fakta, a neretko ih i falsifikujući. Još je profesor Hans Ibersberger na osnovu falsifikovanog prevoda pisma vođe "Crne ruke" Dimitrija Apisa tvrdio da je Rusija odobrila i finansirala Sarajevski atentat.

Ali ne samo nemački i austrijski, već i istoričari anglosaksonskog područja posežu za nategnutim tezama. Šon Mek Mikin u knjizi "Ruski uzroci Prvog svetskog rata" odgovornost svaljuje na Rusiju, a Kristofer Klark Mladu Bosnu upoređuje sa Al Kaidom.


Vladimir Dedijer, čija je knjiga "Sarajevo 1914" proglašena za knjigu godine 1984. u anketi "Njujork tajmsa" svojevremeno je bio prorok, predviđajući kako će se istorija upodobljavati interesima moćnih i kako će se obnoviti konstrukcije imperijalne politike da su Srbija i Srbi odgovorni za Prvi svetski rat. Objašnjavao je to politikom velikih sila.
 

Uskoro na filmu: Suđenje Gavrilu Principu
 

- Za njih su uvek krivci mali narodi i države koji se bore za pravdu, slobodu i nezavisnost. Moćni dugo pamte i osvetnički su raspoloženi - govorio je Dedijer.
 

Spomenik okupatoru

Sarajevski atentat: Franc Ferdinand i Sofija

Gavrilo Princip, čiji je hitac usmrtio Franca Ferdinanda, bio je član Mlade Bosne. Zato što je bio maloletan izbegao je smrtnu kaznu, ali je ubrzo, pred završetak rata, umro u češkom zatvoru.

 

Današnje Sarajevo više nema Principov most, niti njegove u betonu urezane stope, dok se bošnjačke vlasti spremaju da podignu spomenik Ferdinandu. Srpski premijer Ivica Dačić nedavno je konstatovao da "ne zna nijedan narod koji okupatoru podiže spomenik".

I dok se Srbija presabira na koji sve načine se suprotstaviti prekrajanju istorije, saveznika još uvek ima u ozbiljnoj istoriografiji koja se drži naučno utemeljenih radova Frica Fišera. U studiji "Posezanje za svetskom moći" čuveni nemački istoričar nesporno dokazuje da je do Prvog svetskog rata došlo zbog ambicije Nemačke da se teritorijalno proširi na račun drugih evropskih zemalja i pridobije status kolonijalne sile.

Vudro Vilson: Srpska zastava na Beloj kući

Divni narod srpski: Vudro Vilson

Kako se na Srbiju gledalo u vreme Prvog svetskog rata, vidi se i iz odluke tadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona koji je 28. jula 1918. naložio da se na Beloj kući ali i u svim javnim institucijama glavnog grada SAD vijori srpska zastava. U proglasu koji je čitan u crkvama širom zemlje i objavljen u dnevnim novinama, Vilson je, između ostalog, poručio: "


"U nedelju 28. jula pada četvrta godišnjica od dana kada je divni narod srpski, objavom rata od strane Austrougarske, bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od strane neprijatelja spremnog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio.

 

Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta većim od njihovog stanovništva i vojne moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Pošto je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio skršen. Njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena..."

POVEZANE VESTI

Sreda 04.09.2013. 02:25
Kako se na Srbiju gledalo u vreme Prvog svetskog rata, vidi se i iz odluke tadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona koji je 28. jula 1918. naložio da se na Beloj kući ali i u svim javnim institucijama glavnog grada SAD vijori srpska zastava. U proglasu koji je čitan u crkvama širom zemlje i objavljen u dnevnim novinama, Vilson je, između ostalog, poručio: " "U nedelju 28. jula pada četvrta godišnjica od dana kada je divni narod srpski, objavom rata od strane Austrougarske, bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od strane neprijatelja spremnog da ga uništi. A danas?
Sreda 04.09.2013. 02:46
Гаврило није осуђен на смрт не зато што је био малолетан већ зато што је адвокат по службеној дужности доказао да је анексија Босне и Херцеговине биле незаконита. Наиме Закон о анексији БиХ усвојио је само парламент Аустрије. Да би закон ступио на снагу требало је да га усвоји и парламент Угарске (Мађарске) што се никада није десило. Самим тим атентатори су могли бити оптужени (и осуђени) само за обично убиство. У пресуди се не помиње ни анархизам ни тероризам.
Sreda 04.09.2013. 15:45
Ja sam Jugoslovenski nacionalista i necu se smiriti sve dok se nasi Slovenski narodi ne ujedine.To su Gavrilove reci i nemojte od njega da pravite fasistu i namecete svoje stavove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online