Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.09.2013.
14:01
Z. Marjanović - Vesti A

Ponovo rođeni sa sestrom iz Sidneja

Helen Kiz, koja živi u Sidneju, nakon višedecenijskog traganja za porodicom oca Slavoljuba Kostovića na Preobraženje 19. avgusta sa porodicom je stigla u Beograd gde se u hotelu u Skadarliji prvi put u životu srela sa braćom Milošem i Miroslavom i njihovim porodicama. Kako se i očekivalo, susret bliskih rođaka koji dugo nisu znali jedni za druge i koji su se našli igrom sudbine, ali i Heleninom upornošću, obeležen je suzama i radošću.

Najzad zajedno: Miroslav, Helen i Miloš
 

- Kada smo Miloš i ja ušli u restoran hotela u dubini sale smo ugledali Helen, Rajčel i Emili i znali smo da su to one, ali i one su odmah ustale jer su znale da smo to mi. Jednostavno, bez ijedne reči smo se prepoznali, a susret je protekao u suzama i beskrajnom zagrljaju.

Pročitajte još:

* Helen našla braću u Srbiji

- Narod oko nas je gledao šta se dešava i verovatno se čudio tolikim suzama, ali oni nisu bili svesni da se baš u tom hotelu, u toj restoranskoj sali razrešila decenijska zagonetka porodice Kostović započeta još u vreme Drugog svetskog rata - objašnjava Miroslav Kostović stalno tražeći potvrdu od starijeg brata Miloša da je tako bilo.

U nemilosti i četnika i partizana

Dolazak Helen Kiz sa porodicom u porodičnu kuću Kostovića u Konavluku bio je veliki događaj, ali i prilika da se prisete ne tako lepih događaja koji su vezani za njihovu porodicu koja je u vreme Drugog svetskog rata važila za uglednu i imućnu domaćinsku kuću. Nisu bili po volji ni partizanima ni četnicima i zbog toga su propatili.

Najlepši san

Kaže da im je taj dan bio kao najlepši san koji je ukrašen tako što je iz Seula gde predaje engleski jezik doputovao i Helenin sin Rohan, te su sve naše kockice porodičnog mozaika složile kako je trebalo da bude odavno.


Nakon susreta u Beogradu, kakav je i red, porodica Kostović je krenula ka selu Konvanluk kod Kraljeva gde bi Helen živela, gde joj je živeo i otac. Ali, sudbina Kostovića je bila drugačija, o čemu su deo koji se odnosi na strica Slavoljuba saznali tek nakon razgovora sa sestrom Helen.

- Helen nam je mnogo toga ispričala, a i sami smo došli do nekih podataka pripremajući podatke i za njegovu rehabilitaciju. Iz Jugoslavije Slavoljub je emigrirao 1944. godine, jer mu se kao veoma obrazovanom i viđenom čoveku, kao što je bio i naš otac Sava, mnogo toga nije dopadalo, iako nisu bili politički opredeljeni - započinje priču za "Vesti" Miloš Kostović.
 

Rehabilitovan: Savo Kostović

Objašnjava da je Slavoljub prvo otišao u Italiju, zatim u Švajcarsku, Austriju i Holandiju, ali se 1946. godine vratio u Beograd jer je brinuo za sudbinu brata Sava, njegove žene Bose i dece. Međutim, u Beogradu mu je drug iz Ozne rekao da su ih komunisti sve pobili, pa je potpuno slomljen ponovo pobegao. Rečeno mu je da i njega čeka ista sudbina.

Laž iz Ozne

Na osnovu dnevnika Slavoljuba i drugih saznanja, taj njegov drug iz Ozne nije slagao namerno. Naime, u Mesnom odboru u selu stvarno je doneta odluka da Kostovići budu likvidirani. Na sreću, zahvaljujući i pametnim ljudima koji su bili u tom odboru, preživeli su svi sem nesrećnog Save.


- Mi Kostovići smo tri puta rođeni. Prvi put biološki, drugi put 2009. godine kada smo uspeli da rehabilitujemo našeg oca Savu i strica Slavoljuba, i treći put kada nas je pronašla naša sestra Helen Kiz iz Sidneja - uveren je Miloš.


Sa ubeđenjem da su mu porodicu ubili komunisti, ali i sa osećajem krivice jer je sebe optuživao za njihovo stradanje, Slavoljub Kostović je pobegao na zapad i promenio ime u Aleksandar Nikolić i sa tim imenom je stigao u Australiju.

Savest razjedala do smrti

- Moj otac Slavoljub bio je medicinski radnik i živeo je povučeno sa majkom Patrišom, Irkinjom koja je bila medicinska sestra. O prošlosti je ćutao do pred smrt. Padao je u depresiju jer je bio ubeđen, a i sa tim ubeđenjem je umro, da mu je u Srbiji sve pobijeno. Ako bih išta želela na ovom svetu danas, to je da je za života čuo da su mu sinovci preživeli rat, da smo se našli i da sam bila u kući u kojoj se rodio - kaže Helen Kiz.

Sutra - Stradanje porodice Save Kostovića

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Paket stigao bez adrese
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online