Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.03.2010.
12:00
M. Jakšić - Vesti A

Hrvatska krčmi imovinu SPC

Hrvatska država do sada je vratila Srpskoj pravoslavnoj crkvi samo 15 do 20 odsto objekata koji imaju, uglavnom, karakter poslovnog prostora. Milenko Popović, arhijerejski namesnik zagrabački, detaljnije je "Vestima" objasnio aktuelnu metodologiju otimačine velikog bogatstva sa kojim je nekada raspolagala SPC.

Milenko Popović

- Naši zahtevi za povratak imovine godinama se kisele u fiokama nadležnih institucija. Svašta izmišljaju samo da bi čim duže otegnuli taj postupak. Koriste čak i neke nazive iz Austrougarske kako bi dokazali da ta imovina pripada valjda nekoj drugoj a ne Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Recimo, Grkoistočna crkva, Grčkoistočno nesjedinjena crkva, pa čak i pogrdni naziv "šizmatička crkva" - žali se Popović na odnos hrvatske države prema imovini SPC.

Koliko imovine SPC još potražuje?
- Hrvatska je dužna da nam vrati oko 10.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, od čega samo u Zagrebu između 5.000 i 6.000 kvadrata. Umesto da nam vrate neospornih 1,8 odsto od sveukupnih zemljišnih i šumskih površina u Hrvatskoj, šume nam stalno seku, a naše zemljište obrađuju, ili na njemu grade kuće i druge objekte. Opustošili su šume manastira Orahovice, Lepavine, Gomirje... Nije nam vraćena ni zemlja u severnoj Dalmaciji na kojoj se nalaze akumulacijsko jezero i manastir Dragović.

Bandićeva prevara u Strazburu

 

Kako je završila pravna farsa sa bioskopom Zagreb čiji je izvorni vlasnik takođe SPC?
- Na sudu za ljudska prava u Strazburu. Nakon što su "Zagebački kinematografi" nezakonito privatizovali tu zgradu predložili smo gradu da je kupimo i tu izgradimo srpsku gimnaziju. Gradske vlasti su se složile, odredili smo i cenu od 2.700.000 evra. Grad je takođe pristao da se odrekne prava prvokupa u našu korist. Ali šta se dogodilo u odsutnom momentu? Grad se tajno odrekao prava prvokupa u korist druge firme. Operacija prevare, u kojoj je ključnu ulogu odigrao gradonačelnik Milan Bandić, izvedena je za tri dana, nama doslovno iza leđa. Inače sudu u Strazburu uskoro ćemo predati i zakon na temelju kojeg nam hrvatska država ne želi vratiti stanove i drugu imovinu.

Da li postoji procena štete zbog takve uzurpacije?
- Šteta po našu crkvu je ogromna zato što bi upotrebom te imovine zaradili velike pare. Zbog takvog odnosa prema imovini SPC naša izgubljena dobit u poslednjih 50 godina iznosi samo u Zagrebu 35 miliona evra.
 

Koliko vam je imovine vraćeno u Zagrebu?

Ustaški poklon Katoličkoj crkvi

 

Šta je sa imovinom SPC koju je prisvojila Pavelićeva NDH?
- Kažu da toj imovini ne mogu ući u trag. A mi jako dobro znamo gde je završila. Ustaške vlasti su deo te imovine poklonile hrvatskoj Katoličkoj crkvi a deo privatnim licima. Kad bi se htelo, sve bi se to moglo istražiti i doznati gde je.

- Oko 50 odsto. Ali već duže vremena ništa nismo dobili, a u Zagrebu treba da nam se vrati 48 stanova. I to uglavnom u njegovom najstrožem centru gde se trenutna cena kvadratnog metra kreće i do 2.500 evra.

Zašto vam ne daju te stanove?
- Pozivaju se na zakon iz 1997. godine o naknadi za oduzetu imovinu za vreme komunističke vladavine. Dakle, ne daju nam stanove, već hoće da nam ih plate. Ali po ceni od 300 evra za kvadrat. Ti stanovi su inače 90-ih godina otkupljeni za smešno male pare.

Vas je hrvatsko pravosuđe prisililo i da platite neku hipoteku iz daleke prošlosti?
- U gruntovnim knjigama se nalazila hipoteka iz 1939. godine, na deo naše imovine koju niko od nadležnih finansijskih institucija u Hrvatskoj nije potraživao. Postojala je samo beleška o toj hipoteci za koju smo naknadno pronašli i rešenje o njezinom brisanju. Ali badava što je sve to bilo već davno zastarelo. Morali smo da platimo tu hipoteku u kasu državnog budžeta u iznosu od 30.000 dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online