Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 13.08.2013.
13:40
Đ. Barović - Vesti A

"Euleks zna za ubice, a ćuti"

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu će biti održan pomen srpskoj deci koja su pre tačno deset godina stradala dok su se kupala na Bistrici. Zločin u kome je ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro dece do današnjeg dana nije rasvetljen, a Euleks je pre nekoliko godina i zvanično obustavio istragu.

Miloš Dimitrijević, načelnik opštine Peć

Miloš Dimitrijević, načelnik opštine Peć sa sedištem u Goraždevcu u razgovoru za „Vesti" kaže da je ova tragedija i dalje najbolnija rana.


Kako je moguće da se ne zna ko su ubice?
- Ma, Albanci itekako znaju ko su ti ljudi, a u pitanju su bivši pripadnici OVK. Jedan od roditelja poginule dece vodi svoju istragu i uspeo je da dođe do imena jednog od ubica koje je predočio i Euleksu, ali oni i dalje ništa ne preduzimaju.


Gde su danas i šta rade deca koja su preživela?
- Mali Bogdan Bukumirić je u Beogradu, Dragana Srbljak je završila Farmaceutski fakultet i verujem da ćemo je uskoro zaposliti, a Đorđe Ugrenović radi kao portir u školi.


Cilj je da opstanemo

Da li je moguće iseljavanje Srba?
- Srbi iz ovog dela Kosmeta su sve ove godine odolevali svakojakim pritiscima. Ovde nam je sva imovina i nikome od nas nije cilj da odemo, već da opstanemo. Verujemo u Srbiju da će nam u tome pomoći.

Goruća tema za Srbe sa Kosmeta su i pretstojeći izbori. Hoćete li izaći?
- Opstanak Srba južno od Ibra je u formiranju jedinstve liste i stvaranju zajednice sprskih opština koji bi nam omogućio status sličan onom koji ima danas Vojvodina. Ali, Albancima ne odgovara da budemo jedinstveni i sve čine da i posle ovih izbora srpsku zajednicu predstavaljaju samo oni koji rade u njihovom interesu.


Na koji način se ogleda ta opstrukcija?
- Nije samo problem što pokušavaju da se pojavi što više srpskih lista, već i što u ovom trenutku, potpuno suprotno sporazumu u Briselu, na predstojećim izborima mogu da glasaju samo oni koji su uzeli kosovska dokumenta, a ne i svi koji su prognani ili rođeni na Kosmetu. Albanci idu na to da se ostvari najgori scenario po Srbe na Kosmetu.


Koji je to scenario?
- Da Srbi ne izađu masovno na izbore jer se tako u strukturama vlasti neće promeniti ništa. Međutim, u tom slučaju srpski narod južno od Ibra više neće imati nikakvu budućnost. Srbi iz Goraždevca su ionako u potpunom okruženju, a nesumnjivo će pritisci biti još veći.

Ljaga za međunarodnu zajednicu

Ogorčeni ste ponašanjem međunarodne zajednice u slučaju Goraždevac?
- Svih ovih godina imamo samo prazne priče i obećanja od kojih na kraju ne bude aposlutno ništa. I dalje pokušavamo da primoramo i KFOR i EULEKS da učine nešto, ali sem tapšanja po ramenu da čine sve, rezultata nema. Ovo je ogromna ljaga za međunarodnu zajednicu.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.08.2013. 14:27
"Уздај се само у се и у своје кљусе!" Јевреји су одавно закључили да у никога не смеју имати поверење,а ми све обрнуто чинимо па се онда чудимо када нам се десе геноциди.
Utorak 13.08.2013. 16:10
Daleko smo mi od Jevreja I njihovog odnosa prema svojoj drzavi I svome narodu. Zbog jednog Jevreja Izrael ce da pokrene komandose, diplomatiju I ako treba I UN. Srbija isporuchuje Srbe Haskoj inkviziciju a one koje ne isporuche zatvaraju u tamnice na kazne najmanje 4 ili 5 puta vece nego sto daju shiptarima ili hrvatima za iste zlocine. Vlast u Srbiji izmislja zlocine I sude Srbe samo da bi ih Brisel/NATO duze drzao na vlasti. Imam stotine primjera ali svi to znaju pa nema potrebe da nabrajam. Srbi su kroz kuturu, kroz obrazovanje, kroz drusveno politicku strukturu svoga drustva pripremani da mrze svoj narod,da se djele, da sluze tudjim interesima ukratko da budu anacionalni robovi NWO.
Utorak 13.08.2013. 18:22
Taj covjek-otac, koji je pronasao ko mu je ubio dijete, gubi vrijeme sa euleksom i strancima koje boli k.... za pobijenu djeci u cijeloj bivsoj Yugi, taj otac treba tom govnetu sam da presudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online